Ringišpil u mojoj glavi?

Čudno razdoblje.

Još uvijek se ponekad čini kao da smo u nekom paralelnom svijetu i u potpunosti nismo svjesni u kakvim smo se iznenadnim okolnostima našli, dok su istovremeno neki pojedinci itekako svjesni situacije jer se ista nepovoljno odrazila na njihovoj koži, i to vrlo brzo.

Financijski zahtjevi koji i dalje teku, promjena financijskih mogućnosti/ostanak bez posla, nedostatak socijalne interakcije, briga o bližnjima …

Potpuni zaokret

Potpuni zaokret života kakvog znamo, dovodi do toga da osjećamo neki oblik stresa, kroz zabrinutost, nervozu ili tjeskobu. Bilo da ste jedna ili druga krajnost, zasigurno ovaj stres proživljavate na sebi svojstven način i pokušavate se više ili manje uspješno nositi s njime.

 

 

Odmak od svakodnevice i mogućnost povremenog boravka kod kuće nešto je što smo priželjkivali u kontekstu užurbane svakodnevice u kojoj smo dosad funkcionirali, no ova nas je situacija doslovno „zaključala“ kod kuće.

Previše vremena pritom trošimo na analiziranje i razbijanje glave, umjesto racionalnog sagledavanja situacije i mogućnosti korištenja vremena koje nam je dano da se posložimo i pripremimo na ono što nas čeka.

Ipak, nerealna su očekivanja da će se jednostavno sve vratiti u normalu.

Iako nas sa svih strana okružuju naslovi kako što sadržajnije provesti razdoblje u okruženju doma, kako regulirati stres također se nameće kao bitno pitanje za raspravu.

Jasno je da stresne situacije nažalost ne možemo izbjeći, no ono što možemo jest utjecati na razinu stresa, odnosno naučiti njime „upravljati“ i time ga uvelike smanjiti.

 

 

Ono što je zabrinjavajuće jest činjenica da su anksiolitici i antidepresivi postali najpropisivanija terapija čak i onda kada to nije izričito nužno.

Fenomen navikavanja, nemogućnost funkcioniranja bez terapije, ponekad osjećaj omamljenosti/umora i strah da bez istih ne možemo funkcionirati te neželjene kontraindikacije, su nešto s čime se pritom moramo pomiriti.

Dobra je vijest da je priroda na svoj sofisticiran način pronašla decentno rješenje.

Pojedinci i dalje jedine nade i vjeru polažu u spomenute lijekove, argumentirajući pritom kako biljni pripravci nemaju, odnosno „nemaju dovoljno“ efekta.

Strpljenja.

Pustite da Vas iznenade.

Postoji nekoliko vrsta „čarobnih“ biljaka i kombinacija istih, s kojima možemo pristupiti svakoj osobi individualno, u ovisnosti o tome kako se kod osobe stres manifestira.

 

 

Da li je to osjećaj nervoze i napetosti, problem s nesanicom, lupanje srca u osjećaju panike i tjeskobe ili jednostavno osjećaj nemoći, tuge i potištenosti, osjećaj da odustajemo?

Raskoš biljaka stresa

Cilj je ublažiti simptome koji nam otežavaju svakodnevno funkcioniranje te spriječiti kroničan/dugotrajan stres i tjeskobu, koji „iscijede“ organizam te kompromitiraju cjelokupno zdravlje.

Najpoznatija biljka stresa, koja je u zadnje vrijeme sve više u fokusu javnosti i sjeda na mjesto koje joj po zaslugama i pripada jest rodiola ili ružičasti žednjak (Rhodiola rosea L.), tzv. „zlatni korijen“.

 

 

Kao glavna adaptogena biljka pomaže organizmu da lakše podnese stres i pritom povišenu koncentraciju hormona stresa - kortizola.Od smanjenog osjećaja umora, nervoze i smetenosti do kvalitetnijeg sna, povećanja koncentracije i pamćenja te generalno poboljšanja fokusa i motivacije.

Ukoliko je osjećaj tjeskobe prisutan duže vremena, preporuka je rodiolu kombinirati sa šafranom, pravim borcem protiv depresije.

Ekskluzivnim patentom laboratorija Phytoprevent – liksivijacijom alkoholom, znanstvenici su doskočili očuvanju integriteta svježe biljke, uz postignutu maksimalnu koncentraciju svih djelatnih tvari, a kao rezultat su dobiveni ekstrakti maksimalne bioraspoloživosti i bržeg djelovanja. Kombinacija biljaka rodiola i šafran u proizvodu Phytostandard rodiola-šafran prvi je odabir kod blage do umjerene depresije kod odraslih

 

 

NAŠA PREPORUKA:

Phytostandard rodiola, 20 kapsula

Phytostandard rodiola, 60 kapsula 

Phytostandard rodiola šafran, 30 tableta 

Uloga jedne od najljepših biljaka fitoterapije zasigurno pripada pasiflori (Passiflora incarnata L.).

Lijepa je izvana, a još više iznutra.

Krasi je učinkovito djelovanje uslijed osjećaja straha i panike, tjeskobe ali i nesanice. Odlična pomoć kod onih osoba koje se prilikom stresa bore s probavnim smetnjama - crijevima.

Vrlo je sigurna pa se bez bojazni može primijeniti i kod djece i trudnica.

Često se kombinira s glogom, zaštitnikom srca, kada ono uslijed stresa ubrzano lupa, a djeluje i na blago snižavanje krvnog tlaka. 

NAŠA PREPORUKA:

Phytostandard pasiflora, 20 kapsula

Phytostandard glog pasiflora, 30 kapsula

Ako se pak, zatvoreni u svome domu i kada je svaki dan sličan, borite s nesanicom, valerijana ili odoljen (Valeriana officinalis L.) je biljka koja će opustiti mišiće i pomoći vam da utonete u san.

 

 

Često se kombinira s kalifornijskim žutim makom, a ta je kombinacija osobito korisna kada ne možete smiriti misli navečer kada legnete. Košmar je tada kao vjetrom odnesen. 

NAŠA PREPORUKA:

Phytostandard valerijana, 20 kapsula

Phytostandard kalifornijski zlatni mak valerijana, 30 tableta

Ono što svi zajedno trebamo osvijestiti da je definicija zdravlja i tjelesnog/mentalnog blagostanja puno više od odsustva bolesti te da je posljedično velika važnost fitoaromaterapije i u segmentu prevencije.

Rješenje nadohvat ruke - „šalabahter zdravlja“

Uz generalne savjete koji uključuju uredne obroke tijekom dana, redovitu tjelesnu aktivnost koja nam pruža odmak od stresnih podražaja, kvalitetan odmor i san te metode opuštanja, ciljana nam je suplementacija pritom potrebni vjetar u leđa ka boljem razdoblju.

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra. Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um.Tijelo.Zdravlje ”.

Proizvode možete pronaći na našem web shopu www.pileje.hr

 

Napisala:

Lovorka Huljev, mag.nutr., fitoaromaterapeut, Ro.Ra.Natura