Joga – higijenom uma do zdravog tijela

Higijena tijela i/ili uma?

Higijena je nešto o čemu se mnogo priča zadnjih dana. Čistimo i dezinficiramo naše domove i naša tijela i higijenu provodimo na sve moguće načine, ali ostajemo na površini.

 

 

"Očistite" svoje emocije!

 

A što je s hrpom informacija i podražaja koje primamo svaki dan, što je s emocijama koje u zadnje vrijeme variraju između straha, panike, zabrinutosti i očaja? Zar i to ne bismo trebali čistiti? Većina nas o tome ne brine i sve se to taloži u nama. Ako je naš živčani sustav većinu vremena pod stresnim podražajima tada funkcionira na simpatički način. U simpatičkom načinu rada dešavaju se biokemijske reakcije u tijelu koje nas pripremaju za borbu ili bijeg – probava se prekida, srce ubrzava, luči se adrenalin i kortizol (hormoni stresa), manje krvi i hranjivih tvari dolazi do organa, a više se preusmjerava u velike mišiće kako bismo mogli početi trčati ili boriti se.

 

Ovakav prirodan odgovor na opasnost je vrlo koristan ako vam prijeti neposredna opasnost poput potresa u kojem vi morate brzo reagirati kako biste se spasili. Ali ako mi ostanemo u brizi i panici i nakon potresa, ako strah postane naš način postojanja tada smo mi u neprestanom simpatičkom načinu rada. To uzrokuje slabljenje organa, probave te time i smanjenu eliminaciju štetnih tvari iz tijela, smanjenje mlijeka u dojilja, slabljenje imuniteta, podložnost bolestima..

 


Opuštamo li se kvalitetno?!

Od ključne je važnosti da se, pogotovo u ovim vremenima, znamo kvalitetno opustiti. To potvrđuje i nedavni članak u kojem Medicinski fakultet na Harvardu savjetuje jogu, meditaciju i vježbe disanja kako bismo smanjili rizik od korona virusa – COVID-19. Da bismo ovo shvatili potrebno je znati što je joga i kako djeluje?

Yoga nije religija!

Prvo se treba naglasiti da joga nije religija već znanost koja je proučavala ljudski um i stvorila razne tehnike kojima se ljudski um čisti i vodi prema ostvarivanju svog punog potencijala. Kako zdravi, uravnoteženi um najbolje funkcionira u zdravom tijelu tako se i joga brine da tijelo bude čisto i protočno. Moderna znanost prepoznala je jogu kao odličan spoj vježbi kojima možemo ojačati imunitet, uravnotežiti krvni tlak, povećati kapacitet pluća te povećati toleranciju na stres i ubrzati oporavak od njega. Jedna od glavnih tajni joge je potvrđena činjenica da jogijske tehnike aktiviraju parasimpatički živčani sustav (koji je suprotan simpatičkom s početka priče). Parasimpatikus njeguje, smiruje naše tijelo, smanjuje upale u tijelu, energizira naše organe i hrani nas na svim razinama. Parasimpatikus jača naše tijelo koje je tada manje podložno bolestima, alergijama te popravlja naše raspoloženje te time podiže i kvalitetu života.

Yogaclass se održava uživo svaki petak od 10-11:15 h a na našem YouTube kanalu, Um. Tijelo. Zdravlje možete pogledati kako nam je bilo na prvom Yogaclassu.

 

Meditacija za o(t)puštanje

 

Stoga smo za vas pripremili jednu zajedničku meditaciju u kojoj ćemo ući u parasimpatički način rada te tonizirati Nervus Vagus, jedan od glavnih aktivatora parasimpatikusa. Dobar tonus nervus vagusa znači zdraviji i sretniji vi. Ova meditacija je prilagođena svima te je jedini preduvjet vaša volja da nam se pridružite.

Nije potrebno nikakvo prethodno znanje a prva takva meditacija održati će se 06.04. (ponedjeljak) u 18 h. Putem aplikacije Zoom jednostavnim klikom na link: https://us04web.zoom.us/j/6250153595  uključite se izravno u polusatnu meditaciju, password: 527759. Svaki ponedjeljak u 18 h moći ćete meditirati s Ines.

Pogledajte kako je to bilo na prvoj Meditaciji 06.04. i uživajte u snimci ako nam se ne stignete priključiti uživo.

 

Ines Jukić- licencirana yoga učiteljica

Meditaciju će voditi licencirana joga učiteljica Ines Jukić (RYT600) koja se jogom bavi od djetinjstva, a prenosi ju drugima od 2010. Ines je kao bivša plesačica s fakultetskom diplomom iz filozofije objedinila svoje dvije ljubavi – pokret i filozofiju – u jogi.

 

 

Također ima položen majstorski stupanj Reikija te je proučavala i prakticirala mnoge meditativne i energetske tehnike starih tradicija. Neprestano se obrazuje kod raznih joga stručnjaka na polju joga terapije, disanja, meditacije i asana te podučava buduće generacije joga učitelja, sportaše, te sve one koji su spremni pronaći najbolju verziju njih samih.