MIKRONUTRICIJA VAS BUDI!

Mikronutricija Vas budi!

 

U proteklom periodu, vrijeme nas je počastilo neočekivano visokim temperaturama i obiljem sunca za ovo razdoblje godine. Priroda se počela buditi, pa se s njom budimo i mi. Više dostupnih namirnica za obogatiti svoju prehranu, češći boravak na suncu za sintezu vitamina D neophodnog za održavanje dobre imunitetne forme... Zima je ipak uzela svoj danak, pa je potrebno nadoknaditi mikronutritivne rezerve koje smo potrošili tijekom „zimskog sna“, ali i pripomoći si ciljanim biljkama ukoliko je prisutan stres i manjak motivacije.

Kako bi se lakše nosili sa stresom, potreban je i dovoljan unos minerala, osobito magnezija, koji je prozvan „antistresnim“ mineralom jer u stresnim situacijama djeluje umirujuće, smanjujući takozvanu adrenalinsku iscrpljenost koja se javlja uslijed djelovanja stresnih hormona adrenalina i kortizola. No, pritom dolazi i do obrnutog, neželjenog efekta – pojačanog iscrpljivanja magnezija iz organizma. Naime, stres je stanje uzbune u cijelom tijelu; metabolizam se mijenja i potrebno nam je puno više energije. Višestruko se povećava potreba tjelesnih stanica za magnezijem, a istodobno se on pojačano izlučuje mokraćom, zbog čega opada razina magnezija u tijelu. Također, iako je magnezij prisutan u velikom broju namirnica te ga svakodnevno unosimo u organizam prehranom, ipak istraživanja pokazuju nedostatak magnezija kod svake treće osobe. Grčeve u mišićima ćemo odmah prepoznati kao nedostatak magnezija, ali simptomi su i glavobolja, titranje kapaka, pojačano lupanje srca, osjećaj knedle u grlu, pojačana nervoza pa sve do anksioznosti.

Prilikom odabira proizvoda najbitnije je obratiti pažnju na bioraspoloživost magnezija. Formag  tvrtke PiLeJe je 100% prirodni magnezij-oksid iz Mrtvog mora, izuzetno bogatog mineralnim solima. Magnezij se u ovom proizvodu nalazi u obliku patentirane molekule naziva Hypro-ri®mag. Takav oblik magnezija ima visoki potencijal resorpcije i bioraspoloživosti te se dugo zadržava u organizmu fiksiran za stanice, čemu doprinose taurin i vitamin B6.

Jedan od najučestalijih mikronutritivnih deficita zasigurno je nedostatak željeza. Osobe koje su bile na suplementaciji znaju koliko je bitan pravilan odabir, obzirom da se nerijetko dodaci na bazi željeza teško probavno podnose, izazivajući najčešće problematiku zatvora. Tu je i neizostavno prisutan, kao kod magnezija, problem bioraspoloživosti. Oligobiane Tvrke PiLeJe preparat je na bazi kombinacije željeza i bakra u obliku patentirane molekule zvane Guanylor Fe/Cu iz prirodnog izvora, gdje je uloga bakra da sinergijski maksimalno poveća bioraspoloživost željeza, stoga uz ovaj oblik suplementa nije potreban komplementaran unos vitamina C. Željezo osigurava normalno formiranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina te pospješuje normalan prijenos kisika, smanjujući prisutan osjećaj umora. Bitno je za naglasiti da pritom nema efekta izazivanja probavnih tegoba.

Stres je također jedan od čimbenika koji uvelike može pridonijeti padu imuniteta, a opet gotovo da i nema osobe koja nije pod nekom vrstom stresa, odnosno niti jedan čimbenik nema takav utjecaj na toliko veliki  broj osoba. Ukoliko se podvrgnutost stresu odvija u kontinuitetu kroz duži vremenski period, postajemo podložniji različitim infektivnim stanjima i bolestima. U reguliranju stresa i odgovora organizma na stres mogu nam u pomoć priskočiti tzv. adaptogene biljke. Ove čarobne biljke povećavaju sposobnost našeg organizma da se prilagodi raznim stresnim situacijama i posljedično povišenom hormonu stresa- kortizolu, a da pritom moduliraju promjene na raznim razinama organizma- neuroendokrinog sustava, metaboličkog sustava, imunog sustava te na fizičkom i psihičkom nivou. Stanje psihičke preopterećenosti, težeg podnošenja stresa i problema s koncentracijom, indikacija je za kombiniranu formulaciju guarane i rodiole. Guarana je snažan stimulans, dok je rodiola adaptogen i anksiolitik. Phytostandard rodiola/guarana tvrtke PiLeJe primjenjujemo kao pripremu za stresan događaj ili ako znamo će događaj trajati duže vrijeme, kod akutnog i kroničnog stresa. S ciljem smanjenja umora, poboljšanja spavanja, uslijed lošeg apetita, smanjenja iritabilnosti, smanjenja glavobolja, smanjenja smetenosti, za povećanje koncentracije i pamćenja te generalno poboljšanja radne sposobnosti tijekom stresnih perioda. Regulirajući stres, održavamo obrambenu spremnost organizma.

 

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Želim zdravlje by Ro.Ra. Natura“.