Zdravlje crijeva važno je u borbi protiv stresa?

Razmišljajući o stresu, prvi izbor su nam proizvodi za koje želimo da imaju smirujuće djelovanje u što kraćem periodu.

Ono što bi nam trebao biti glavni cilj je rješavati problem od temelja te mu pristupiti vodeći računa o činjenici da je ljudski organizam kompleksan sustav. Tako nam je primjerice stres postao svakodnevica, a posljedica stresa je loše raspoloženje.

 

 

Što kada više nemamo snage boriti se sa stresom, kada svakodnevno osjećamo tzv. nervozu u crijevima?

Upravo tada moramo krenuti razmišljati o sebi – tko ili što nas je dovelo u to stanje te vidimo li izlaz iz situacije?  Sve su to pitanja na koja bismo trebali odgovoriti i potom krenuti u bitku iz koje ćemo izaći s osmjehom na licu.

 


Sustav koji je naročito odgovoran za funkcioniranje cijelog organizma je probavni sustav – jak, ali i vrlo delikatan sustav koji kontrolira prisutnost patogena i održava probavu i cjelokupno zdravlje.

Da bi mehanizam probavnog sustava dobro funkcionirao odgovorna je prisutnost „dobrih mikroba“, specijaliziranih imunoloških stanica i složene mreže neuroloških i hormonskih komponenata.

 

 

Crijeva su drugi mozak!

 

Istraživanja su pokazala da crijevna mikroflora utječe na naše ponašanje izazivajući promjene u djelovanju određenih gena koji kontroliraju neurološke funkcije.

Pretkliničke studije također su pokazale da veće koncentracije korisnih bakterija u crijevima mogu smanjiti anksioznost, depresiju i neurotično ponašanje, a mogu se čak i boriti protiv stresa.

 

 

Probiotici – zaštitnici crijeva


Kako bismo ojačali imunitet potrebno je primijeniti odgovarajući probiotik. Oni zajedno s prebioticima čine ključne tvari za održavanje zdravlja probavnog sustava – probiotici predstavljaju žive organizme zdravih mikroorganizama krucijalnih za probavni, imunološki i živčani sustav, dok su prebiotici hrana za odabrane „dobre mikroorganizme“ odnosno probiotike.

Crijeva smatramo prvom linijom obrane organizma od različitih patogena.

 

 

Ako ona postanu propusna, otvaraju se vrata uzročnicima infekcija koji ih tada počinju nastanjivati.

„Dobre bakterije“ čine barijeru koja sprječava prianjanje patogena izravno utječući na imunološki sustav.

 

SPECCHIASOL FERZYM LINIJA dodataka prehrani kombinira probiotike s prebioticima, matičnom mliječi, fermentiranom papajom, ekstraktom mrkve te vitaminima B skupine.

Pruža učinkovitu, brzu i sigurnu zaštitu mikroflore crijeva, a preporučuje se u slučajevima poremećene probave uslijed nepravilne prehrane, za jačanje imuniteta te prilikom i nakon antibiotske terapije.

 

FERZYM PLUS KAPSULE – prirodni dodatak prehrani koji sadrži žive probiotičke bakterije za učinkovitu zaštitu mikroflore crijeva.

FERZYM FAST – tekući dodatak prehrani u obliku suspenzije, preporučuje se jednako kao i Ferzym plus, no brže se resorbira iz razloga što bakterije brže koloniziraju crijeva čime se postiže brže djelovanje.

FERZYM JUNIOR – tekući dodatak prehrani sa stevijom namijenjen djeci već od dobi 6-7 mjeseci. Prirodna pomoć za pravilnu i zdravu probavu djece.

Kako podnijeti stres?


Naš fokus je činjenica da mnoge biljke i drugi dodaci prehrani rade na poboljšanju djelovanja mozga i neuroloških funkcija, hormonalnom balansu, zdravlju imunološkog sustava i dr.

Dodaci prehrani posebno su važni za zdravlje probavnog sustava budući da mogu značajno i relativno brzo pružiti potporu komponentama probave koje ne funkcioniraju optimalno.

 

SERENOTTE ČAJ - zahvaljujući optimalnoj kombinaciji ljekovitih biljaka, Serenotte čaj učinkovito djeluje na nesanicu, opuštanje i smirenje što je i potvrđeno međunarodnom znanstvenom literaturom.

VALERIANA KAPSULE - Valeriana je dodatak prehrani na bazi suhog ekstrakta korijena valerijane. Preporučuje se u stanjima emocionalnog stresa koja se odražavaju na kvalitetu sna.  Djeluje smirujuće i spazmolitički, pomaže u suzbijanju grčenja u mišićima osobito u probavnom traktu te kod nesanice i nemirnog sna.

Literatura:

Web 1: http://abundantlifewellnesscenter.com/how-to-enhance-mood-immunity-and-more-through-digestion/

Napisala: Tena Krizmanić, mag. ing. techn. aliment.