Terapija budućnosti: Pre i Probiotici

Terapija probioticima i prebioticima

Već  dugo znamo da naše zdravlje ovisi o interakcijama između naših genetskih  predispozicija  i okoline, uključujući i stil života. Nedavno smo saznali da naš genetski kod nije uklesan u kamenu, da se mijenja tijekom  života ovisno o prehrani, fizičkoj aktivnosti, stresnim situacijama, a o svemu tome govori  Epigenetika (više u nadolazećim člancima).

Zadnji utjecaj na naše zdravlje ima crijevna mikroflora.

Iznad svih očekivanja, Metagenomika* je potvrdila nedavna istraživanja koja su pokazala kakav je  genom milijardi bakterija u našoj crijevnoj mikroflori, ulozi mikrobioma u razvoju bolesti (bolesti probavnog sustava, zaraza i alergija, pretilosti, dijabetes tipa II ili neuroloških bolesti...).

Crijevni mikrobiom odgovoran je u prvom redu za pronalazak rješenja za zdravije sutra,  pa u daljnjem tekstu pokušajmo pronaći pravi pristup zdravlju u budućnosti ...

*Metagenomika-istraživanje bakterijskih zajednica izravno iz okoliša- grana koja istražuje populacije bakterija u njihovim prirodnim uvjetima (crijevna mikroflora).

Prebiotici i probiotici: tretmani u budućnosti...?

 Postoje mikronutrijenti koji mogu modulirati sastav i aktivnost mikrobioma u crijevima kroz pozitivan učinak na zdravlje osobe. To su prebiotici i probiotici.

Ali, o čemu se tu u stvari radi?

  • Prebiotici su vlakna, najčešće fruktoologosaharidi-šećeri (inulin, FOS): ne mogu se probaviti i služe kao nutritivni supstrat za bakterije u mikrobiomu u crijevima omogućavajući im množenje i rast.
  • Probiotici su žive bakterije koje se koriste za uspostavljanje aktivnosti crijevne mikroflore. Sprječavaju proliferaciju patogenih bakterija. Djelovanje probiotika ovisi o odabiru soja i dozi.

Gdje ih naći?

  • Prebiotici su uglavnom prisutni u voću i povrću (banane, šparoge, artičoke, luk, topinambur ...). Ukoliko osoba ima problema sa iritabilnim kolonom ili divertikulitisom treba voditi računa o unosu vlakana iz hrane.
    Prebiotici se također mogu unositi i putem dodataka prehrani.
  • Probiotici se nalaze u fermentiranom mlijeku ili kao dodaci prehrani.

Vrlo je vjerovatno da će u budućnosti ciljani i pomno odabrani probiotički sojevi biti sastavni dio liječničke terapije kod pretilosti, prestanka pušenja, depresije, autizma, Parkinsonove bolesti ...

Ne ustručavajte se upitati za savjet zdravstvenog djelatnika u ljekarni  i/ili specijaliziranoj  prodavaonici.

Ovaj tekst je rađen u suradnji s Dr. Laurence Benedetti, specijalisticom nutricije i mikronutricije.

Izvor tekstova Echos.