Akne u odrasloj dobi

Uzroci njihovog nastanka

S godinama postajemo mudriji, smireniji. Lakše uviđamo dobre strane starenja. Postajemo svjesni činjenice da na svoje zdravlje i ljepotu možemo utjecati prehranom, aktivnošću i njegom, a suočavamo se i s pojavom bora.

Ono što ne očekujemo je faktor koji sve više odraslih ljudi baca iz takta, pojava akni u odrasloj dobi.

Čak 41% odraslih žena ima akne, pri čemu 20% njih nisu imale akne tijekom adolescencije.

Gdje nastaju akne?

Akne nastaju u folikulu, mjestu nastanka kose (dlačica) i proizvodnje sebuma.

 

Sebum je vrsta masti čija je funkcija podmazivanje i zaštita kože. Između ostalog, sebum koži osigurava visoke razine vitamina E koji ju štiti od oksidacije.

Međutim kod pretjerane proizvodnje muških hormona (koje imaju i žene) žlijezde lojnice proizvode znatno više sebuma i to rezultira masnom kožom.

 

Mrtve se stanice nakupljaju na površini kože i postaju zarobljene u višku sebuma što rezultira začepljenjem kanala folikula. Usprkos tome proizvodnja sebuma se nastavlja, pa se kanal širi.

Začepljenje onemogućuje dolazak kisika u kanal i stvara idealne uvjete za anaerobne bakterije. Takva je naprimjer bakterija P. acnes  koja mijenja sastav sebuma i on postaje upalan.

 

Genetika igra važnu ulogu u gotovo 80% adolescentskih akni. Ako ste imali akne u adolescenciji i vaša će ih djeca vrlo vjerojatno imati.

 

 

Koji su uzroci pojave akni?

1. Spomenuli smo hormone, o čemu se zapravo radi?

U prosjeku žene imaju 8 puta manje testosterona od muškaraca. Možda pojedinci s aknama imaju više testosterona od drugih, ali to nije sve…

Tu se upliće i enzimatski sustav koji transformira hormone bez učinka na kožu u hormone koji aktiviraju akne. Enzim 5-alfa-reduktaza transformira muški hormon, testosteron u super muški hormon, dihidrotestosteron (DHT) - od 5 do 10 puta jači! I ovaj iznimno snažan hormon DHT ( pronađen u koži) potiče proizvodnju sebuma u koži.

To je također enzim koji dovodi do gubitka kose. Osim što imaju akne, odrasle žene počinju gubiti kosu.

 

U adolescenciji situacija je jasna porast hormona = izbijanje akni, međutim zašto je onda pojava akni u odrasloj dobi u porastu?

 

2012. godine, Svjetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje o kemijskom zagađenju u ljudskom tijelu a posebno tvarima koje remete hormonalni balans (ometači endokrinog sustava).

 

 

Tvari koje remete hormonalni balans su sintetski hormoni koji se nalaze svugdje!

- u limenkama

-u plastifikatorima koji se koriste u bocama s vodom, ambalaži ...

-u kozmetici (uglavnom u kozmetičkim filterima za sunčanje, konzervansima, silikonima i kemijskim sredstvima za čišćenje)

- u kontracepcijskim pilulama itd.

Uzmimo Bisfenol A (BPA) kao primjer, za kojeg ste sigurno čuli. Pronađen je u lakovima u unutrašnjosti limenkama, plastifikatorima u bocama, određenim ambalažama itd.

BPA je umjetni hormon koji stimulira proizvodnju testosterona i ometa cijeli ženski hormonski sustav.

Konačno, vrlo ozbiljna studija je pokazala da 37% odraslih žena s aknama ima barem jedan simptom hiperandrogenizma, kao što su nepravilnosti u menstruaciji, gubitak kose, povećanje tjelesne mase i / ili dlake na licu…

 

 

2. Može li kozmetika biti uzrok pojave akni?

Da i tu govorimo o dva glavna problema:

  • pretjerano masna kozmetika ili nanošenje 2 ili više slojeva kozmetike jedan na drugi. Takva kozmetika „guši“ kožu i stvara uvjete za razvoj bakterija koje se razvijaju bez prisutnosti kisika
  • kozmetika koja iritira i isušuje kožu: osobe s aknama sklone su prekomjernom čišćenju lica. Smatraju da čišćenje s proizvodima koji isušuju kožu i uklanjaju sjaj pomažu u učinkovitoj borbi protiv akni. Ovo je začarani krug. Prekomjerno čišćenje s agresivnim sredstvima s kože skida ulja i  isušuje kožu, koja zatim pojačano proizvodi sebum da bi se zaštitila.

Vrlo ozbiljna studija provedena na korištenju sredstava za pjenjenje (SLS = natrijev lauret sulfat) pokazala je da ovaj sastojak uništava hidrolipidni film u takvoj mjeri da mu je nakon toga potrebno više od 2 tjedna da se obnovi!

Sredstva za pjenjenje koja se moraju izbjegavati pod svaku cijenu

natrijev lauril sulfat

natrijev lauret sulfat

amonij lauril sulfat

I, svi sulfati općenito ...

 

3. Postoji li veza između akni i prehrane?

Znanstvena zajednica sada smatra da su mlijeko i šećer čimbenici koji doprinose aknama. I to, vrlo značajni čimbenici!

Plemena koja i dalje žive na isti način kao i prije poljoprivredne revolucije jednostavno nemaju akne!

Kitava je rajski otok koji se nalazi sjeverno od Australije u Papui Novoj Gvineji. Ovaj se otok može usporediti s Maldivima: prozirna voda, bijeli pijesak, 2.500 stanovnika koji žive na površini od samo 4 četvornih kilometara, s malom šumom.

 

 

Njihova prehrana sastoji se isključivo od ribe, voća i povrća.

Nema žitarica.

Bez šećera.

Nema mlijeka.

Na ovom otoku ne postoje dijabetes, kardiovaskularne bolesti, visoki krvni tlak, pretilost i Alzheimerova bolest, akne. Razina glukoze i inzulina u krvi stanovnika je 2 puta niža nego u Švedskoj, gdje je prehrana ipak uravnoteženija nego u SAD- na primjer ...

 

4. Stres i akne

Čini se da čak i mala količina stresa ima značajan utjecaj na stvaranje akni. Važno je naglasiti da se akne ne pojavljuju odmah.

Mi doživljeni stres zaboravimo nakon 3 dana, ali koža je zlopamtilo.

Naša je koža povezana s mozgom putem 600 000 malih živaca. Kada smo u stresu ti živci stvaraju tvar s izravnim utjecajem na kožu, P supstancu koja stimulira produkciju sebuma, povećava upalu i stimulira melanin koji uzrokuje tamne ožiljke!

Osim toga akne su i dodatni izvor stresa. U stresu smo, izbiju nam akne i kada ih vidimo uzrujamo se još više, što rezultira pojavom novih akni!

 

Kako liječiti akne?

U Novexpertu su smislili način kako da neutraliziraju sve ove faktore na razini kože.

Možemo li djelovati na muški hormon testosteron? Da, možemo, sigurno i bez ometanja hormonskog sustava.

 

Budući da je 5-alfa-reduktaza uglavnom odgovorna za prekomjernu proizvodnju sebuma (zapamtite, to je enzim koji testosteron bez učinka na kožu pretvara u moćniji dihidrotestosteron). Izravno ciljanje na njegovu aktivnost znači ciljanje na izvor akni.

 

Trostruki cink kompleks (cink PCA, cink glukonat i cinkov laktat) ne iritira niti je fotosenzitivan i mogu ga koristiti trudnice i dojilje

 

Novexpert još nije razvio kremu kojom se namažemo pa smo sretni, ali možemo ciljati na posljedice stresa, koje dovode do oslobađanja tvari P. Uveo je pristup utemeljen na tajni Kitave, što znači regulaciju hormona IGF-1 u samom uzroku akni.

 

Budući da gotovo 41% odraslih žena ima akne i 100% tih žena imat će bore, smatrali su da je važno stvoriti formulu 2 u 1 kako bi se izbjegla primjena anti-akne proizvoda pa proizvoda protiv bora.

To je

  • praktičnije, samo jedan korak,

  • isplativije samo jedna krema i

  • zdravije – neokluzivno

 

I, kako se određena sredstva protiv bora također bore protiv akni (backuchiol-molekula poput retinola, trio-cink ...) koristite manje sastojaka u formulama.

Svi proizvodi osim noćnog peeling losiona mogu se koristiti kao nadopuna dermatološkoj terapiji.

Trio cink linija je 100% prirodnog porijekla, pogodna je za upotrebu trudnica i dojilja, proizvedena je u Francuskoj, a kreirali su ju doktori.

Više o proizvodima iz Trio cink linije možete naći na stranici  http://www.novexpert.hr/proizvodi/linija-trio-cink/

 

tekst napisala: Ivana Bošnjak, stručni savjetnik za kozmetiku