Naša ˝KUĆA ZDRAVLJA˝- alati za izgraditi zdrav život uz regulaciju stresa i okrepljujući san

Kako bismo ostali ZDRAVI, trebamo čuvati svoj "kapital zdravlja” i uživati u njemu. Otkrijmo zajedno osnovne alate za uspješnu gradnju kuće zdravlja i budimo vitalni i u kasnijim godinama!
Predlažemo vam da u ovome članku i vi sami postanete graditelji svoje "kuće zdravlja", jer svatko od nas je njezin arhitekt, izvođač radova i šef gradilišta. Upoznajmo se s još 2 alata koja su nam bitna kod izgradnje kuće zdravlja.

Alat br. 3: Upravljanje stresom
Stres je prirodna reakcija tijela i u malim količinama može djelovati stimulirajuće. Stalni i dugotrajni stres (intenzivni rad, pritisci, ubrzani ritam…) će oštetiti vaše rezerve, oštetiti˝ kuću zdravlja˝ i otvoriti mogućnosti bolestima.

JESTE LI ZNALI?

Stres je obrambena situacija na sve prijetnje organizmu. U fiziološkom smislu, svaka reakcija na stres ima za krajnju posljedicu lučenje kortizola namijenjenog sprječavanju mogućih oštećenja i vraćanju zaliha. Na početku nastupa alarmna faza u kojoj dolazi do smanjenja koncentracije adrenalina, slijedi faza otpora gdje nastupa smanjenje koncentracije serotonina, dopamina i magnezija. Naposljetku, u slučaju kroničnog stresa, nakuplja se kortizol koji oslabljuje imunitet, stvara metaboličke smetnje sa šećerom i mastima, kao i probleme sa snom i raspoloženjem. Serotonin- “hormon sreće”, s druge strane na kraju nestaje nakon čega slijedi i pad dopamina (to se zove burn-out sindrom).

Stresne situacije često nije moguće izbjeći, no možemo naučiti kako uspješno ovladati njima:

 • Disanje i relaksacija: biofeedback ili tehnika srčane koherencije, tehnike relaksacije, joga…
 • Kognitivno bihevioralne tehnike: svjesna meditacija, prihvaćanje i otpuštanje
 • Integrirane tehnike: poput hipnoze…

ZAPAMTITE!

 • Slušajte svoj biološki sat: dopamin ujutro, serotonin na kraju popodneva
 • Razmislite o sljedećim citatima:

“Ako se osjećate premalenima da biste nešto promijenili, pokušajte spavati u istoj sobi s komarcem i vidjet ćete tko će koga spriječiti da zaspe.”    Dalaj lama

 “Postavljamo si pitanje, tko sam ja da bih bio briljantan, sjajan, talentiran i izniman? Zapravo se trebamo pitati, tko sam ja da ne bih to sve bio?”    Nelson Mandela

Alat br. 4: Neka kvalitetan san učini svoje!

Jedna trećina naših života posvećena je spavanju…

San je ključan za zdravlje zbog toga što omogućuje regeneraciju stanica, pohranjivanje dnevnih dostignuća i obnavljanje tkiva i psihe.

 

Uskladite svoj biološki sat

San i buđenje su međusobno zavisni, odnosno jedan utječe na drugoga, a osnovni prijenosnici ove ravnoteže su neurotransmiteri. Melatonin se izlučuje od 20 h navečer kao odgovor na nestanak svjetlosti i doseže vrhunac između 2 i 4h u noći, dok njegovu produkciju zaustavlja danje svjetlo, a sintetizira se iz serotonina. Potom funkciju preuzima serotonin, koji prekida san.

BILJKE SU NAŠI SAVEZNICI

Za probleme sa spavanjem vezane uz stres, odaberite biljke kao što su glog, pasiflora ili matičnjak u proizvodu Phytostandard Glog-pasiflora ili Phytostandard Matičnjak. Za kvalitetniji noćni san, probleme s buđenjem tijekom noći i jutarnjim umorom, prioritetno je odabrati Phytostandard Kalifornijski žuti mak-valerijana.

ZAPAMTITE!

 • soba zagrijana između 16 i 20°C - niža tjelesna temperatura nužna je za dobar san
 • zatamnjena soba- kako bi tama omogućila lučenje melatonina
 • izbjegavajte stimulanse kako se dan približava kraju (kava, čaj, coca-cola, vitamin c, alkohol) te preobilne obroke navečer
 • tjelesna aktivnost tijekom dana pospješuje trajanje dubokog sna a samim time i boljeg odmora; s druge strane, tjelesna aktivnost prekasno u danu povisuje tjelesnu temperaturu i odgađa san
 • izbjegavajte izloženost ekranima najmanje dva sata prije odlaska na počinak

Za savršeno zdravlje, posavjetujte se sa stručnjakom.

Postoje medicinske konzultacije individualizirane prevencije čiji je cilj:

 1. Napraviti popis "zatečenog stanja" u kući zdravlja" (procijeniti utjecaj prehrane na zdravlje)
 2. Predložiti rješenja kako bi se kuća zdravlja popravila, ojačala i unaprijedila

U praksi, to uključuje:

 1. Osobnu i obiteljsku anamnezu
 2. Procjenu konkretnih tegoba
 3. Klinički pregled
 4. Prehrambenu procjenu
 5. Biokemiju krvi (krvnu sliku)

Savjetujemo vam:

Individualnu prilagodbu prehrane.

Dodatke prehrani prema Vašim potrebama:

 • Mikronutricijski deficiti: vitamini, minerali, oligoelementi
 • Posebne situacije: oksidativni stres i upala
 • Poremećaji u crijevnom ekosustavu: probiotici, prebiotici

Izvor tekstova Echos