PMS ne mora biti problem

Bolji izbor namirnica i individualizirani dodaci prehrani odsada čine temelje uspješne prevencije, boljeg općeg stanja i optimalne forme organizma.

Vođena ovim načelima, mikronutricija danas može pomoći ženama na svakoj etapi njihovih života.

Donosimo Vam efikasna i zanimljiva rješenja koji bi mogla pomoći Franki, koju svaki mjesec kada joj se približava mjesečnica muče bolovi i nadutost koji joj otežavaju svakodnevicu.

Franka, 23 godine: „Već nekoliko mjeseci 4 dana prije mjesečnice osjećam povećanu osjetljivost grudi, nadutost i razdražljivost na rubu deprimiranosti.

Ono o čemu Franka govori zovemo predmenstrualnim sindromom.

Što je zapravo predmenstrualni sindrom?

Predmenstrualni sindrom (ili PMS) je termin koji se koristi za opis skupa promjena koje se javljaju prije početka mjesečnice i završavaju kada ona počne ili kratko nakon. Oko 80% žena pati od ovog sindroma.

Koji su izvori predmenstrualnog sindroma?

PMS ima više izvora, no neki su ipak dominantni:

  • Neuroprijenosnici u mozgu (hormoni raspoloženja), naročito seratonin, odgovorni su za promjene raspoloženja i žudnju za slatkim u razdoblju prije mjesečnice.
  • Hormonalni disbalans u razini hormona koje zovemo prostanglandini (PGE1/PGE2), a koji se sintetiziraju od omega-6 polinezasićenih masnih kiselina izazivaju smanjeno izlučivanje progesterona iz jajnika što izaziva osjetljivost grudi i nadutost zbog zadržavanja vode.
  • Nedostatak određenih mikronutrijenata kao što su omega-6, kalcij, mangan i vitamini B i E.
  • Prehrana s mnogo jednostavnih šećera, konzumacija kofeina i pretjerano uživanje u alkoholu.
  • Ne treba zaboraviti niti stres i utjecaj genetičkih faktora.

Što učiniti kako biste se bolje osjećale?

  • Povećajte unos magnezija (sušeno voće i orašasti plodovi, voda bogata magnezijem) i vitamina B- vitamina „blagostanja“ (pivski kvasac, pšenične klice kao dodatak salatama).
  • Povećajte unos triptofana, prethodnika serotonina, kojega možete pronaći u jajima, mliječnim proizvodima i ribi ili u obliku dodatka prehrani.

Riješite problem nedostatka PGE1 (hormona koji se sintetizira od omega-6 polinezasićenih masnih kiselina) unosom ulja noćurka i/ili boražine.

Izvor tekstova Echos.