Cistits ! Kako pristupiti problemu?

Cistitis, česti problem

 

Bolji izbor namirnica i individualizirani dodaci prehrani odsada čine temelje uspješne prevencije, boljeg općeg stanja i optimalne forme organizma.

Vođena ovim načelima, mikronutricija danas može pomoći ženama na svakoj etapi njihovih života.

Završit ćemo sa savjetima za Sandru kojoj cistitis učestalo izaziva probleme. Otkrit ćete važnost sinergijskog unosa brusnice i probiotika za ublažavanje urinarnih problema.

Sandra, 28 godina: „Urinarne infekcije mi se stalno vraćaju i dosta mi ih je, voljela bih da to prestane.“

Urinarne upale ili cistitis obično imaju žene između 20. i 30. godine života (seksualno aktivne), no također pogađa i žene u menopauzi (vaginalna suhoća).

 

Što je cistitis?

To je upala i infekcija mokraćnog mjehura uzrokovana prvenstveno bakterijama tipa Escherichia coli, u oko 70% slučajeva.

Što mu je uzrok?

Vaginalna flora i laktobacili koji je tvore (zvane Döderlein bakterije) imaju ulogu zaštitnika protiv patogenih klica. Ipak, ponekad se ta flora naruši zbog antibiotika, prezervativa i tampona, trudnoće, oralne kontracepcije ili čak zbog imunosupresije, što može dovesti do cistitisa uzrokovanog kontaminacijama iz fekalne flore (iz kolona).

 

Što učiniti kako biste se bolje osjećale?

Treba poduzeti dvostruke korake:

  • Vratiti ravnotežu crijevne i vaginalne flore unosom probiotika.
  • Izbjegavati patogene klice koje se lijepe za sluz i poticati njihov izlazak iz organizma kroz urin, čemu pridonosi unos brusnice i cimeta: patogene bakterije imaju nastavke koji se zovu fimbrije ili adhezivi (proteini) koji im omogućuju da se zalijepe za stanice urinarne sluznice. Oligomeri proantocijanidini (OPC-A) koje dobivamo iz cimeta ili brusnice lijepe se za nastavke sprječavajući bakterije da se prihvate za urinarni zid, uključujući i bakterije otporne na antibiotike.

 

IZBJEGAVANJE CISTITISA

Slijedite nekoliko prehrambenih pravila:

  • Pijte dovoljno vode
  • Izbjegavajte preusku odjeću
  • Izbjegavajte odjeću od sintetike ako ste osjetljivi
  • Ograničite korištenje tampona
  • Usvojite odgovarajuće higijenske navike

Izvor tekstova Echos.