Trudnoća i kako je provesti u sreći i zdravlju

Bolji izbor namirnica i individualizirani dodaci prehrani odsada čine temelje uspješne prevencije, boljeg općeg stanja i optimalne forme organizma.

Vođena ovim načelima, mikronutricija danas može pomoći ženama na svakoj etapi njihovih života.

Prati Karolinu kroz trudnoću. Mikronutricija joj ne samo da olakšava život tijekom tog blagoslovljenog razdoblja, već joj također omogućuje stvaranje kapitala zdravlja svoga djeteta.

Karolina, 28 godina: „ Mjesečnica mi kasni 10 dana i test na trudnoću mi je pozitivan. Želim da sve prođe najbolje za moje dijete. Što mi savjetujete?“

 

Mikronutrijenti su neizostavni saveznici uspješne trudnoće.

  • „U životu ništa bez željeza.“

Trudnoća potiče veću potrošnju željeza. Kod 60-75% žena na kraju trudnoće dolazi do nedostatka željeza. Buduća majka kojoj nedostaje željeza bit će umornija, manje otporna na infekcije i podložnija promjenama raspoloženja.

  • Jod, zaboravljeni element...

Jod je ključan za funkcioniranje žlijezde štitnjače. Nedostatak joda može imati negativne posljedice po razvoj mozga djeteta.

Zbog toga je mjerenje doza feritina i joda u urinu neophodno prije i za vrijeme trudnoće. Ovisno o rezultatima, dodaci prehrani mogu se pokazati nužnima i izrazito korisnima.

 

  • Magnezij, zen savjetnik

Sudjeluje u više od 250 enzimatskih reakcija. Manjak magnezija može izazvati umor, probleme s promjenama u raspoloženju te grčeve.

  • Vitamini i cink u srcu epigenetičkih procesa

Folati (ili vitamin B9) igraju važnu ulogu u razvoju živčanog sustava embrija sudjelujući u razvoju neuralne cijevi. U planiranju trudnoće te u samom razdoblju trudnoće, žene svakako moraju uzimati suplement folne kiseline, na što će ih upozoriti i njihov liječnik.

Ipak, danas također znamo da se dio kapitala zdravlja stvara prije rođenja. Tijekom ovog osjetljivog razdoblja života (od želje za djetetom do kraja trudnoće) stvaraju se epigenetički procesi, fiziološki mehanizmi izražavanja gena.

Vitamini B9, kao i B6, B12, B2 i cink su važni elementi u epigentičkim procesima.

  • Vitamin D i kalcij: spoj koji funkcionira!

Vitamin D je vrlo važan za mineralizaciju kostura fetusa (nužan je za apsorpciju i fiksiranje kalcija) i smanjuje rizik od preeklampsije.

  • DHA, esencijalna masna kiselina

Sudjeluje u razvoju živčanog sustava i mrežnice djeteta na kraju trudnoće.

Jeste li znali?

Razina DHA kod djeteta će se udvostručiti  između sedmog i devetog mjeseca trudnoće. Iznenađenje: DHA se pohranjuje u masnom tkivu kako bi se konačni razvoj mozga završio nakon rođenja što je suprotno činjenici da se kod bebe majmuna mozak konačno formira po rođenju. Dakle, preporuka jest povećati unos omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće.