Zdravlje i vitalnost djeteta tijekom zime

Stalne promjene vremena i školske obaveze, kraj zime i početak proljeća stavljaju veliku kušnju na zdravlje i vitalnost naše djece.

Što poduzeti kako bismo ostali zdravi mi i naša djeca ili se vratili u formu?

 1. Uzeti si dovoljno vremena za kvalitetan doručak

Kako bismo kvalitetno zakoračili u novi dan, da bismo imali dobru pažnju i koncentraciju i da bismo izbjegli nepotrebno „grickanje“ prije ručka, predlažemo kvalitetan proteinski doručak (npr. sir škripavac, mekani sir, jaja, šunka ...) u kombinaciji s cjelovitim kruhom ili žitaricama.

(Jaja su odlična proteinska namirnica, no vrlo je bitno kada ih prvi put uvrstiti u jelovnik male djece, a ne preporučuje se prije 12-15 mjeseci starosti.)

Kako odabrati žitarice?

Što su cjelovitije to su bogatije mikronutrijentima. Preporučujemo bio žitarice bez dodanog šećera i biljnih ulja. Iznimno je važno obratiti pozornost na deklaraciju proizvoda.

Počastite svoje dijete vitaminom C iz kivija, naranče, mandarine, pekmezom ili pireom od crnog ribiza koje ćete staviti u meki sir.

Hmmm, za prste polizati! (Kod kivija je potreban oprez te ga u prehranu male djece valja uvrstiti tek nakon isteka 12 mjeseci starosti, ali i kasnije ako je prisutna  pojavnost alergijske reakcije u obiteljskoj anamnezi.)

 1. Nakon napora, počastite sebe i najmlađe kvalitetnom užinom

Neka to uvijek bude neka voćka (ili kompot ili prirodno cijeđeni voćni sok), cjeloviti kruh s crnom čokoladom ili pireom (namazom) od badema, sezama ili lješnjaka. (Kod orašastih plodova treba biti oprezan ukoliko postoji indikacija alergije te ih u tom slučaju izbjegavati.)

 1. Napunite baterije uz pomoć okrepljujućeg sna .... .

Kako osigurati kvalitetan san, pronaći mir i ravnotežu ?

 Čak i tijekom noći mozak radi. Omogućava tijelu da regenerira stanice, pamti ono što je saznao tijekom dana i pomaže tijelu da raste (hormon rasta se sintetizira tijekom prve i druge faze dubokog sna).

Jedan ciklus sna traje 90 minuta, a sastavljen je od više faza koje se mogu ponoviti i do 5 puta tijekom noći kod djece.

 • Faza uspavljivanja: pokreće se sustav protiv buđenja, dolazi do sinteze melatonina (hormon biološkog sata). Tada je potrebno zaustaviti bilo kakvu stimulaciju. Traje od 5-10 minuta.

 • Lagani san: prijelazni stadij između stanja budnosti i sna.
 • Duboki san: nastaje nakon oslobađanja melatonina. Govorimo o privilegiranom trenutku kada se stvara hormon rasta i kada dolazi do obnove tkiva. U ovoj fazi mogu se javiti tjeskobni snovi. Lagani i duboki san zajedno traju od 1:10-1:40 minuta.
 • Paradoksalni san: rezerviran je za snove koji omogućavaju mozgu da se riješi napetosti i da što kvalitetnije usvoji stečena znanja. Ponekad snovi mogu biti i košmarni. Mogu biti povezani s trenucima koje je dijete proživjelo tijekom dana (stres, neprimjerene slike, video igre pune nasilja). Ova vrsta sna traje od 10-15 minuta.

Što učiniti da se lakše zaspi i da se osigura kvalitetan san?

 • spustiti zastore

 • izbjegavati tjelovježbu neposredno prije spavanja
 • činiti opuštajuće aktivnosti prije spavanja

Što jesti?

 • potaknuti stvaranje melatonina tako što ćemo pojesti kvalitetnu užinu u kasnim poslijepodnevnim satima: cjeloviti kruh s par kockica crne čokolade, pire od badema i lješnjaka koji je bogat magnezijem, koji je nužan za sintezu melatonina i za dobro raspoloženje
 • izbjegavati gazirane napitke (Coca-cola ...)
 • konzumirati omega-3 nezasićene masne kiseline koje su nužne za neuro psihičku ravnotežu

Što ako vaše dijete ne želi pojesti slasnu ribu koju ste pripremili, ili pak orašaste plodove i namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama. Pileje dolazi spasiti situaciju s proizvodom Biane Enfant Omega 3 i vitamin D3 i E, u obliku želatinoznih ribica s okusom limuna.

BILJKE - NAŠI SAVEZNICI

Da bismo kvalitetno usnuli i da bismo si osigurali kvalitetan, obnavljajući san svakako si možemo pomoći biljkama kao što su matičnjak (melisa), pasiflora ili glog koje imaju opuštajuće i umirujuće djelovanje.

Ove prekrasne biljke smirenja možete pronaći u proizvodima Phytostandard u svim boljim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Izvor tekstova Echos