Naša ˝KUĆA ZDRAVLJA˝- alati za izgraditi zdrav život uz zdravu prehranu i fizičku aktivnost

Kako bismo ostali zdravi, trebamo čuvati svoj "kapital zdravlja" i uživati u njemu. Otkrijmo zajedno osnovne alate za uspješnu gradnju kuće zdravlja i budimo vitalni i u kasnijim godinama!

Predlažemo vam da u ovome članku i vi sami postanete graditelji svoje "kuće zdravlja".

Svatko od nas je njezin arhitekt, izvođač radova i šef gradilišta, objašnjava dr. Didier Chos, predsjednik Europskog instituta za dijetetiku i mikronutriciju (IEDM) sa sjedištem u Parizu te izvršni urednik časopisa Echos de la Micronutrition koji objavljuje najnovije znanstvene spoznaje o pravilnoj prehrani i korištenju dodataka prehrani (suplemenata).

Zavirimo u kuhinju - uložimo u zdravlje!

Uravnotežena prehrana, koja zadovoljava sve naše fiziološke i psihološke potrebe, neminovno predstavlja preduvjet za dugi život s nižim rizikom za razvoj kroničnih bolesti.

No, što točno treba obuhvaćati naš tanjur kako bismo osigurali sve što je organizmu potrebno? Hrana se sastoji od niza nutrijenata koji imaju specifične metaboličke učinke na ljudski organizam. Pritom govorimo o dvije velike skupine nutrijenata:

 1. Makronutrijenti: proteini, ugljikohidrati, masti

Čine veći dio prehrane pojedinca, osiguravajući energiju i esencijalne nutrijente nužne za rast, održavanje funkcija i aktivnosti. Drugim riječima, služe kao “gorivo” i gradivni materijal za naš organizam.

 1. Mikronutrijenti: vitamini, minerali, aminokiseline, polinezasićene masne kiseline, polifenoli…

Naziv mikronutrijenti proizlazi iz činjenice da su organizmu potrebni u relativno malim količinama, u usporedbi s makronutrijentima.

Vitamini su organske tvari koje unosimo prvenstveno hranom, a djeluju kao katalizatori odnosno “pokretači” koji pomažu aktivirati druge reakcije u organizmu. Minerali su s druge strane anorganske tvari koje imaju važne uloge u nizu metaboličkih procesa te pridonose sintezi molekula poput glikogena, bjelančevina i masti.

U hrani su prisutne i nenutritivne tvari poput topljivih i netopljivih prehrambenih vlakana koje imaju funkciju prebiotika, odnosno služe kao hrana za brži rast i razvoj poželjne crijevne mikroflore.

Prebiotici u kombinaciji s probioticima, stoga, služe kao modulator crijevnog mikrobioma.

Naša „kuća zdravlja“- kako je izgraditi?

Iako je dnevna potreba za vitaminima i mineralima relativno mala, ljudski organizam ih uglavnom ne može sam sintetizirati nego ih mora primati hranom, što znači da su esencijalni za život. No, često potrebe za mikronutrijentima nisu uvijek namirene našim izborom namirnica - jelovnikom. Niz je razloga za takvu situaciju:

 • Sastav pojedinih namirnica se kroz industrijske procese mijenja gdje najčešće gube vrijedne nutritivne sastojke, prije svega prijeko potrebne vitamine i minerale. Za takve “osiromašene” namirnice kažemo da su “prazne kalorije”. Tu je riječ o prehrambenim proizvodima koji obiluju jednostavnim šećerima, trans-mastima i soli, poput gotovih žitarica za doručak, grickalica, slatkiša, gotovih sokova…
 • Mijenjaju se potrebe za određenim mikronutrijentima ovisno o genetici, dobi, tjelesnoj aktivnosti, stupnju uhranjenosti i pretilosti, konzumaciji toksičnih tvari (cigarete, alkohol), polimedikaciji i nekim upalnim bolestima
 • Kod određenih zdravstvenih dijagnoza povezanih s probavnim sustavom (Chronova bolest, ulcerozni kolitis) apsorpcija mikronutrijenata u crijevima može biti značajno smanjena

  Zapamtimo!

 • potaknite visok udio mikronutrijenata konzumacijom prirodnih nerafiniranih proizvoda, voća i povrća

 • vodite računa o odabiru masnih kiselina, pogotovo omega-3 masnih kiselina (ulje repice, orasi, riba, masti)
 • uskladite unos proteina: 50% biljnih + 50% životinjskih
 • održavajte acidobaznu ravnotežu (voće i povrće) i ograničite unos soli
 • hranite svoj crijevni mikrobiom (probiotici/prebiotici)

Pokrenimo svoje  tijelo i svoj um!

Prevencija je najbolji način održavanja zdravlja, a redovna tjelesna aktivnost nosi polovicu značaja kao i uravnotežena prehrana. Tek zajedno čine uspješan program prevencije kao najbolji temelj zdravlja!

Tjelesna aktivnost ima mnoštvo benefita za zdravlje pojedinca, od čega valja spomenuti smanjenje masnog tkiva uz istovremeno povećanje mišićnog tkiva, omogućava uspravno držanje i smanjenje bolova u leđima te prije svega potiče veću osjetljivost stanica na inzulin, što omogućava šećerima i mastima da se implementiraju u tkivo i potencijalno ne postanu toksični.

 

Kakvu fizičku aktivnost prakticirati?

Idealno bi bilo svakodnevno prakticirati aktivno hodanje, barem 30 minuta.

U nedostatku tjelesne aktivnosti i male promjene će učiniti veliki značaj, primjerice pješačiti dio puta do radnog mjesta/doma, koristiti stepenice umjesto lifta, prošetati kućnog ljubimca

Pritom je preporuka hodati u ujednačenom, ne preintenzivnom ritmu u smislu da možete hodati i govoriti, a da se ne zadišete, što odgovara prosječno 2 koraka u sekundi.

Ako na početku nema potrebne motivacije, korisno je nabaviti pedometar koji broji korake od jutra do večeri.

Na njemu ćete moći evidentirati koliko ste koraka tijekom dana napravili. Sve ispod 5000 koraka nazivamo tjelesnom neaktivnošću. Stoga, tri, dva, jedan… kreni!

Zapamtimo!

 • Tko napreduje polako, napreduje sigurno

 • Prihvatite “stav brojanja koraka”
 • Efikasnije je hodati na prazan želudac

 Za savršeno zdravlje, posavjetujte se sa stručnjakom.

Postoje medicinske konzultacije individualizirane prevencije čiji je cilj:

 1. Napraviti popis "zatečenog stanja" u kući zdravlja (procijeniti utjecaj prehrane na zdravlje)
 2. Predložiti rješenja kako bi se kuća zdravlja popravila, ojačala i unaprijedila

U praksi, to uključuje:

 1. Osobnu i obiteljsku anamnezu
 2. Procjenu konkretnih tegoba
 3. Klinički pregled
 4. Prehrambenu procjenu
 5. Biokemiju krvi (krvnu sliku)

Savjetujemo vam:

Individualnu prilagodbu prehrane.

Dodatke prehrani prema Vašim potrebama:

 • Mikronutricijski deficiti: vitamini, minerali, oligoelementi
 • Posebne situacije: oksidativni stres i upala
 • Poremećaji u crijevnom ekosustavu: probiotici, prebiotici

Izvor tekstova Echos