Gradim svoju ˝kuću zdravlja˝ !

Gradim svoju kuću zdravlja!

Zamislimo samo naš organizam kao kuću pri čijoj izgradnji obnašamo sve funkcije- ujedno smo njezin arhitekt, izvođač radova te šef gradilišta. Samim time jasno je da imamo na raspolaganju alate i procese koji našu kuću mogu učiniti „kapitalom zdravlja“, vidljiv kroz kvalitetu života, odsustvo bolesti te naposljetku-dugovječnosti.

Prije svega, ta  „kuća zdravlja“ treba biti izgrađena na dobrim temeljima, ali i imati dobru strukturu. Njih čime genetske predispozicije svakog od nas te neizostavni epigenetički čimbenici (okolišni faktori...), odnosno sve ono što utječe na mijenjanje, izražavanje i očitovanje gena, a da pritom ne dolazi od promjena u samom genetičkom kodu. Te modifikacije su odgovorne kako za normalno funkcioniranje organizma, tako i za abnormalnosti/disbalansa koji dovode do razvoja bolesti.

Nadalje, kuća mora imati i čvrste, nosive zidove bez pukotina te vodootporan krov. Isto vrijedi i za organizam. Kako bi uspješno funkcionirao, opremljen je različitim sustavima prilagodbi koje omogućuju da se uspješno nosimo sa svakodnevnim izazovima i stresom te negativnim čimbenicima poput duhana, alkohola, zagađenja, nepravilne prehrane… Stoga je bitno da tijekom života usvojimo pravila i redovno održavamo našu “kuću zdravlja”:

 1. Pravilnom prehranom
 2. Redovitom tjelesnom aktivnošću
 3. Upravljanjem stresom
 4. Kvalitetnim snom

Alati za izgradnju „kuće zdravlja“  

Sustava za prilagodbu organizma na nepovoljne uvjete ima mnogo, no generalno organizam kao „kuću zdravlja“ možemo podijeliti u dvije osi. Vrh vertikalne osi predstavlja mozak, zamišljen kao vrsta tvrdog diska koji prikuplja informacije i kroz čitav organizam šalje naredbe kako bi svaki organ obavljao svoju funkciju te kako bi u konačnici organizam u cijelosti funkcionirao. Dno vertikalne osi čine crijeva koja upravljaju dostupnim makronutrijentima (proteini, ugljikohidrati i masti) i mikronutrijentima (vitamini, minerali, polinezasićene masne kiseline, polifenoli…) te kontroliraju potrebne resporpcije istih, usporedno intervenirajući u imunološki sustav kako bi se organizam suprotstavio vanjskim utjecajima i napadima. Crijeva također imaju bogato razvijen živčani sustav te ga zbog svoje kompleksnosti i utjecajnosti, znanstvenici nazivaju “drugim mozgom”. Većina neurotransmitera- serotonina i dopamina, znači kemikalija koje prenose živčane podražaje, nalazi se ne u mozgu nego u crijevima.

Zbog toga mnoge emocije i stres imaju veliki utjecaj na crijeva, vidljivo kroz manifestaciju raznih simptoma. Različite bolesti i poremećaji, kao sindrom iritabilnog crijeva ili upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis, Chronova bolest), često su isprovocirani nekim emocionalnim stanjem, dok većina autoimunih bolesti današnjice nastaje upravo zbog poremećaja u propusnosti crijevne sluznice uslijed crijevne disbioze.

Tijekom svakodnevnog odvijanja metaboličkih procesa, ali i djelovanja nepoželjnih okolišnih čimbenika, naš se organizam konstantno suočava sa oksidativnim stresom uzrokovanog slobodnim radikalima što dovodi do upale i time oštećenja stanica našeg organizma- tkiva- organa. Kako bi se zaštitili, horizontalna os obavlja funkciju održavanja i popravka stanica, gdje s jedne strane doprinosi dodatnoj zaštiti stanice, posebice protiv slobodnih radikala i upala, a s druge strane olakšava staničnu komunikaciju kroz intervencije u stanične membrane.

Održavanje “kuće zdravlja”

Za savršeno zdravlje, posavjetujte se sa svojim zdravstvenim djelatnikom.

Postoje medicinske konzultacije individualizirane prevencije čiji je cilj:

 1. Napraviti popis "zatečenog stanja" u kući zdravlja (procijeniti utjecaj prehrane na zdravlje)
 2. Predložiti rješenja kako bi se kuća zdravlja popravila, ojačala i unaprijedila

U praksi, to uključuje:

 1. Osobnu i obiteljsku anamnezu
 2. Procjenu konkretnih tegoba
 3. Klinički pregled
 4. Prehrambenu procjenu
 5. Biokemiju krvi (krvnu sliku)

Naš savjet:

 • Individualna prilagodba prehrane
 • Unosite dodatke prehrani prema Vašim potrebama
  • Mikronutricijski deficiti: vitamini, minerali, oligoelementi
  • Posebne situacije: oksidativni stres i upala
  • Poremećaji u crijevnom ekosustavu: probiotici, prebiotici

Izvor tekstova Echos