[RECEPT] Obrok za zdravlje crijeva

Probavni sustav s naglaskom na crijeva ogledalo je našeg načina života.

Za zdravlje probavnog sustava važno je pridržavati se sljedećeg:

1. Ograničite unos crvenog mesa te izbjegavajte prerađeno meso.

2. Smanjite unos šećera.

3. Povećajte unos vlakana.

5. Pametno odaberite žitarice.

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

1 glavica luka - tanko narezati

Komad đumbira veličine palca - naribati

500 g pilećih prsa – ukloniti kožu, izrezati na manje komade

250 g basmati riže

600 ml povrtnog temeljca

listovi korijandera i grčki jogurt sa smanjenom količinom masti (po želji) - za posluživanje

 

Na maslinovo ulje dodati narezani luk (sadrži INULIN – prebiotik koji služi kao hrana za crijevnu mikrobiotu) i đumbir (pomaže u zaštiti i zacijeljivanju crijeva, olakšava probavu). Kuhati 5 minuta i zatim dodati piletinu i rižu. Kuhati još 2 min pa dodati povrtni temeljac i pustiti da zavrije. Vatru smanjiti na lagano, poklopiti i kuhati dok riža ne omekša (8-10 min).  Na kraju posipati s malo korijandera i poslužiti po želji s grčkim jogurtom.