Pad imuniteta... ne i ovog puta!

Period jeseni i zime koji nam predstoji, vrijeme je kad se često suočavamo sa stanjima prehlada, gripa i viroza. Učestalim infekcijama osobito su sklone starije osobe, trudnice, djeca, osobe koje su često na terapiji antibioticima te osobe koje već imaju dijagnozu određene bolesti. Postavlja se pitanje što i na koji način poduzeti kako bi na vrijeme uspjeli izbjeći infekcije tijekom tog perioda, a ukoliko se infekcija već razvila kako ublažiti simptome te ubrzati sam oporavak. 

 

 

Često ne pomišljamo na činjenicu da je najbitnije kod stanja infekcije prvo primijeniti odgovarajući probiotik, jer su crijeva prva linija obrane organizma od različitih patogena. Naša crijeva i dobre bakterije koje ga nastanjuju, poput “barijere” spriječavaju prijanjanje i množenje neželjenih patogena, time direktno utjecajući na imunološki sustav. Ako naša crijeva postanu propusna, otvaraju se vrata različitim uzročnicima infekcija. Pritom je potrebno odabrati probiotik koji će poticati jačanje imuniteta. Lactibiane Referenceproizvod je tvrke Pileje iz linije probiotika Lactibiane koji sadržava specifične bakterije odgovorne  za jačanje imuniteta, u svrhu smanjenja resporatornih infekcija tijekom jeseni i zime te u terapiji iritabilnog kolona ako je simptom zatvor. 

 

 

Kao prevenciju i potpuni pristup terapiji, uz probiotik je najbolje primijeniti i ciljane ljekovite biljke, u ovom slučaju čempres i ehinaceu. Proizvod Phytostandard čempres-ehinaceatvrtke Pileje, biljni je terapeutski preparat koji istovremeno djeluje antibakterijski i antivirusno te je snažan stimulator imuniteta. Terapijska učinkovitost kombinacije Lactibiane Reference Phytostandard čempres-ehinaceadokazana je kliničkom studijom u slučajevima prevencije zimskih infekcija, a rezultati su pokazali značajno smanjenje epizoda gripe i prehlade u grupi koja je uzimala navedenu suplementaciju. 

 

 

Za vrijeme i nakon infekcije, kada je potrebno što prije stati na noge i vratiti se svakodnevnim obavezama, možemo primijeniti proizvod Immuchoctvrtke Pileje koji sadrži patentiranu molekulu Porphyral HSP, ekstrakt alge Porphyra Umbilicalis, akoja dokazano pomaže ozdravljenju i oporavku nakon bolesti. Ekstrakt sibirskog ginsenga u proizvodu djeluje na smanjenje umora u periodu oporavka nakon bolesti, ekstrakt eukaliptusa razrijeđuje sluz i potiče iskašljavanje te tako olakšava disanje, a vitamin C jača imunitet te također djeluje protiv umora. 

 

 

Kod male djece, terapijski pristup biti će drugačiji, obzirom na činjenicu da se djeca rađaju s gotovo sterilnim crijevima (bez dobrih bakterija), a to direktno utječe na nedovoljan razvoj imunološkog sustava. Tada su u najranjivijoj fazi, izuzetno skloni alergijama, atopijama i infekcijama. ProizvodLactibiane Enfantsa sadržanih pet probiotičkih sojeva- probiotik je izbora kod djece od najranije dobi, za podizanje imuniteta. Uz ciljani probiotik za djecu, kod djece mlađe od 3 godine, poželjno je uključiti kombinaciju ljekovitih biljaka ehinacee i bazge. Uz poznata djelovanja i učinke ehinacee, bazga slično kao čempres u odraslih pokriva izrazito antivirusno djelovanje. Proizvod se primjenuje kod upala uha, bronhitisa i sinusitisa, učestalih tegoba prisutnih kod djece. Možemo zaključiti da je pametno reagirati i djelovati prije same sezone gripa i viroza kako bi tijekom razdoblja zime ostali zdravi.

 

 

Tekst napisala: Lovorka Huljev, mag. nutr., fitoaromaterapeut, Ro.Ra. Natura

 

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hrili na našoj FB stranici „Želim zdravlje by Ro.Ra. Natura“.

 

logo_pileje_i_mikronutricije.jpg