ŠTO PODUZETI AKO NAS ZADESI UPALA MJEHURA I MOKRAĆNIH KANALA

Infekcije mokraćnog sustava mogli bismo podijeliti na akutnu upalu mokraćnog mjehura (cistitis), akutnu upalu bubrega (pijelonefritis), infekcije bez smetnji (asimptomatska bakteriurija), ponavljajuće infekcije i komplicirane infekcije.

Jedna od najčešćih infekcija općenito, ali kako je prepoznati?

Nakon infekcija koje pogađaju dišni sustav, akutna upala mjehura je svakako jedna od najčešćih infekcija urogenitalnog sustava. Uzročnik infekta u gotovo 80% slučajeva je bakterija Escherichia coli. Prilikom pojave same infekcije, simptomi dolaze prilično naglo i nenajavljeno. Kad odjednom osjetimo snažni ponavljajući nagon na mokrenje uz bolove  u donjem dijelu trbuha iznad pubične kosti mogli bismo prvo pomisliti na cistitis. Mokrenje postaje sve češće uz jači pritisak i dojam nedovoljne ispražnjenosti.

Simptomi ipak često znaju biti vrlo individualni, ali ako cijeloj priči pridodamo još mokraću koja ima neugodan miris, sluzavog i zamućenog izgleda (moguće s primjesama sukrvice) uz neugodan osjećaj povišene temperature i preznojavanja, tada možemo poprilično sigurno posumnjati na upalu mjehura (cistitis). Dijagnozu potvrđujemo pomoću test trake ili urinokulturom.

Prilikom takve upale može se pojaviti i osjećaj pečenja pri mokrenju, ali takva pojava nas navodi na upalu mokraćne cijevi (uretritis).

Bitno je reagirati brzo i temeljito

Bakterije preko mokraćne cijevi ulaze u mokraćni mjehur nakon čega, ako ne reagiramo dovoljno brzo, mogu krenuti prema bubrezima i uzrokovati upalu bubrega (pijelonefritis). Ako je infekcija uznapredovala možda će nam biti potreban antibiotik, ali ako je uspijemo zaustaviti u samom početku možda ćemo imati sreće da nam se upala ne proširi. Prvo što bismo trebali poduzeti je pojačan unos tekućine, kako bi ispirali mjehur i time smanjili intenzitet ubrzanog razmnožavanja bakterija. Kod jačih grčeva i pritiska uzimamo magnezij

Brusnicu predlažemo kao siguran primjer prvog odabira u obrani od infekcije, no tada izabiremo samo dodatak prehrani koji jamči dovoljnu količinu djelatnih tvari.  Jako je važno da svaki takav proizvod bude visoke kakvoće i provjerene kvalitete kako djelovanje ne bi izostalo. Povoljno bi bilo da proizvod sadrži i više supstanci koje će zajedno biti još učinkovitije i brže odraditi svoj posao

Važna je napomena da brusnica u obliku čaja nema značajnog terapijskog učinka jer su djelatne tvari u premaloj koncentraciji.

NAŠA PREPORUKA:

1. No Cist Intesive, 7 vrećica 

2. EPS Brusnica 

3. PiLeJe Formag, 90 kapsula 

 

Ne bi smjeli dopustiti da nam se infekcija vrati

Vrlo često, ako ne pristupimo problemu dovoljno brzo i učinkovito, infekcija nam se može vratiti. Ponavljajuće upale, posebno kod ovakvog tipa infekta vrlo su česte.

Preporučljivo bi bilo nakon akutnih simptoma i terapije jedno vrijeme nastaviti s preventivnim dozama koje bi nadogradile terapiju i spriječile ponavljanje infekcije. U slučajevima kad nam se ipak nametne ovaj put koji je akutnu fazu doveo do kronične, dugotrajna primjena preventivne terapije je nužna.

U začaranom krugu infekcija koje se vraćaju više od tri puta godišnje, liječnici se često odlučuju za profilaksu antibioticima, no u primjeni alternativnih oblika profilakse ostvarive su višestruke koristi :

- može se koristiti uz antibiotike

- ne remeti mikrobiotu crijeva

- ne stvara rezistentnost bakterija

- djelotvornost dokazana studijama

- sigurna primjena kod djece od 3.godine, trudnica i dojilja

 

NAŠA PREPORUKA:

1. No Cist Prevent, 24 kapsule 

2. Phytostandard Ortosifon-mala runjika, 30 tableta 

3. PiLeJe Feminabiane CBU Flash, 6 tableta 

Genitalna mikroflora je važan čimbenik koji utječe na prevenciju i brži oporavak mokraćnih kanala

Mlađa populacija spolno aktivnih žena te stariji muškarci s povećanom prostatom posebno su osjetljive skupine za genitalne disbioze. Anatomski oblik ženinog mokraćnog sustava omogućava lakši prodor bakterijama jer je mokraćna cijev kraća a time je i mokraćni mjehur dostupniji. Zbog blizine i velike povezanosti cijelog urogenitalnog sustava ovu bolest često nazivamo “cistitis medenog mjeseca.”

Žene u menopauzi, zbog smanjene produkcije ženskih hormona, mogu biti podložnije suhoći rodnice, a samim time i sklonije urogenitalnim infekcijama. Ciljanim odabirom određenih sojeva probiotika, neugodne pojave poput raznih upala i infekcija možemo prevenirati ili pak ubrzati oporavak.

NAŠA PREPORUKA:

1. PiLeJe Lactibiane Cnd 10M, 30 kapsula

Ponovo počinjemo i završavamo u crijevima

Bakterije i gljivice normalni su stanovnici naše flore, ali samo onda kad ih kontrolirani uvjeti našeg organizma drže u zdravom balansu. Najveće stanište najčešćeg uzročnika cistitisa (Escherichia coli) pronalazimo upravo u našim crijevima. Problem nastaje kada se u određenoj količini odluči preseliti u naš urogenitalni sustav. Ova činjenica dovoljan nam je razlog da svoja crijeva povremeno počistimo od povećanog razmnožavanja neželjenih mikroorganizama i tako spriječimo razvoj i recidive određenih stanja i bolesti.

NAŠA PREPORUKA:

1. Azeol AF, 30 kapsula

2. PiLeJe Lactibiane Reference, 30 kapsula 

VIDEO MASTERCLASS: Infekcije mokraćnog sustava

 

 

Tekst napisala: Ivana Čokljat, stručni suradnik