Omega-3 na tanjuru

Već prije 15 godina stručnjaci su konstatirali: vrlo je važno povećati unos omega-3 nezasićenih masnih kiselina u prehrani i odnos između omega-6 i omega-3 masnih kiselina treba biti niži ...

Razmišljamo kako optimizirati unos omega-3 masnih kiselina kroz prehranu i sve ukazuje na bitnost u korekciji cijelog prehrambenog lanca počevši od same činjenice čime i kako se hrane životinje.

U Francuskoj Udruga Bleu-Blanc-Coeur aktivno pomaže uzgajivačima kako bi im se pomoglo da na tržište stave proizvode prirodno bogate omega-3 kiselinama. Takvih proizvoda je sve više i na njima je oznaka Bleu-Blanc-Coeur.

 

Omega-3 u prehrani

 Konzumirati 1 do 2 puta tjedno plavu masnu ribu, dajući prednost sitnoj ribi, npr. sardine ili skuša.

  • Svakodnevno koristiti biljna ulja kao npr. ulje repice, orahovo ulje, maslinovo ulje, ulje sjetvenog podlanka (ulje kameline) i to 2 jušne žlice dnevno; uvrstiti sjemenke ... orah, lješnjak i mljevene sjemenke lana.
  • Voditi računa o porijeklu proteina iz životinjskih izvora (meso, naresci, jaja, mlijeko ...)

NAPOMENA ZDRAVOG KUHARA

Prednost u prehrani dati djevičanskom, hladno prešanom ulju iz biološkog uzgoja.

Pažnja: svaka masnoća koja se „dimi“ je toksična. Maslinovo ulje može se koristiti za kuhanje. Repičino ulje može se zagrijavati ali samo do temperature od 60°C. Orahovo ulje može se koristiti samo ako nije termički obrađeno.

Preporuka ulja za začinjavanje hrane:

„ Kad je životinja zdravo hranjena i ljudi se zdravo hrane!“

 

Bleu-Blanc-Coeur Udruga u Francuskoj, dio je inicijative za poboljšanje sigurnosti u sljedivosti hrane, od polja do tanjura.

Poljoprivrednici koji prihvaćaju uvjete sljedivosti, obvezuju se da će u prehrani svoje stoke koristiti stočnu hranu i sjemenke bogate omega-3 masnim kiselinama (trava, lan, lucerne, bob, ...).

Takav pristup ima pozitivan utjecaj na samu životinju, na okoliš i u konačnici na čovjeka, što je potvrđeno i znanstvenim istraživanjima.

Nekoliko istraživanja su pokazala da životinjski proizvodi dobiveni kroz proizvodni proces  Bleu-Blanc-Coeur imaju smanjen udio zasićenih masnih kiselina, a  povećan udio omega-3 masnih kiselina. Posljedično, rezultati su ukazali na učinkovitost obogaćivanja životinjskih proizvoda omega-3 masnim kiselinama za prehranu ljudi te pozitivan učinak istih na poboljšanje stanja inzulinske rezistencije, kolesterola u krvi te pretilosti.