Mikrobiom u crijevima

U posljednjih nekoliko desetljeća, patogene bakterije kao uzročnici zaraznih bolesti smatrale su se našim neprijateljima. Borimo se kako bi ih uništili i iskorijenili.

Danas smo ušli u novu eru u kojoj gledamo s oprezom na sve bakterije i njihov utjecaj na naše zdravlje.

Ljudski organizam sadrži 90% bakterija koje su organizirane u zajednice koje nazivamo mikrobiomi.

Mikrobiom u crijevima jest izuzetno bitan jer se sumnja da njegov disbalans sudjeluje u razvitku  mnogih nezaraznih kroničnih stanja i bolesti, pretilosti, depresije, autizma, alergija te sasvim sigurno najviše  bolesti povezanih s probavnim sustavom.

Danas se istraživanja bave i mikrobiomom drugih organskih sustava, vaginalnom, kožnom, oralnom ..., te smo suočeni s činjenicom-dokazom: zbog česte zlouporabe antibiotika, krajnje je vrijeme da zaštitimo svoj mikrobiom koji je jamstvo dobrog zdravlja.

Stoga, modulacija našeg crijevnog mikrobioma postat će glavni i osnovni alat prevencije zdravlja.

Ovaj primjerak Echos 54, „Mikrobiota, prijatelji za cijeli život!“ , dizajniran je kako bi vam pomogli bolje razumjeti i cijeniti nevjerojatan svijet bakterija te posvetiti posebnu pažnju istima.

Tko si ti?

 • To je zaseban organ koji sadrži 100 000 milijardi živih bakterija, što je 1000 puta više od broja zvjezda prisutnih u galaksiji.
 • Svaki pojedinac je domaćin između 160 i 200 različitih vrsta bakterija, prisutnih u stolici.

Trećina bakterija zajednička je svima, dvije  trećine  su specifične za svakog pojedinca, a neke osobe  posjeduju svoj osobni profil intestinalne mikrobiote- mikrobiom, kao vrstu bakterijskog bar koda ili digitalnog otiska.

 • Izazov koji je stavljen pred naše znanstvenike jest  pronaći “barkodove ili otiske prstiju rizika“, tj. otkriti predispozicije i sklonosti pojedinca ka nastanku pojedinih bolesti.

Nova saznanja i dalje podržavaju  benefite modulacije crijevne mikrobiote.

 

Gdje si ti?

 • U uterusu majke, crijeva djeteta su praktički sterilna.

Pri porodu, crijeva novorođenčeta se rapidno koloniziraju bakterijama majke iz vaginalnog, intestinalnog i područja kože, ali i iz okoline.

 • Određeni faktori utječu na nasađivanje mikrobioma novorođenčeta:
 • Porod carskim rezom spriječava kontakt djeteta sa vaginalnom i analnom florom majke
 • Antibiotska terapija majke prilikom/nakon poroda ili novorođenčeta nakon rođenja
 • Način prehrane nakon poroda (dojenje u odnosu na mliječne formule). Mikrobiom novorođenčeta koje se isključivo hrani majčinim mlijekom sadržavati će dominantno laktobacile i bifidobakterije, koje dokazano imaju povoljan utjecaj na zdravlje.

Koja je tvoja funkcija?

Od 2006.godine, analiza gena bakterija u mikrobiomu crijeva putem metode sekvencioniranja ili metagenomije omogućila je proučavanje funkcije bakterija u mikroflori crijeva s posebnim osvrtom na njihovu ključnu ulogu u mikrobiomu.

Oh, kad bih bio bogat ...

Bakterijama u crijevima, bio bih mršaviji!

 • Dvije studije objavljene u časopisu Nature pokazale su da postoji uska veza između prisustva velikog broja određenih bakterija u crijevima  i pretilosti.
 • Te dvije studije su analizirale bakterijski genom 341 osobe od kojih su 134 osobe imale normalnu tjelesnu težinu, a  207 osoba je bilo pretilo. Četvrtina ispitanika imala je mikrobiom koji je bio "siromašan" bakterijskim vrstama, a 80% pretilih osoba pripadalo je toj grupi.
 • Ta grupa ima povećani rizik od razvitka dijabetesa tipa 2 , kardiovaskularnih oboljenja...

 

Bakterije za regulaciju apetita

Mozak regulira osjećaj gladi, ali to isto čini i mikrobiom.

Doista, bakterije poput Escherichia coli upliću se u produkciju proteina melanotropina (hormona za suzbijanje apetita). Kada se taj protein stvara u suvišku, antitijela dolaze neutralizirati melanotropin.

 • Ovo saznanje nam nudi novu perspektivu u terapijskom pristupu.

Obnavljanje povoljne mikroflore utječe na regulaciju apetita na način da će zadržati umjeren apetit pretilih osoba, a povratit će apetit osoba koje pate od anoreksije ili kaheksije.

MIKROBIOM U CRIJEVIMA JE U DISBIOZI!

Kada je mikrobiom u crijevima u neravnoteži, govorimo o disbiozi. Sluznica crijeva gubi svoju kompaktnost, nepropusnost, što za posljedicu ima propuštanje štetnih supstanci koje mogu negativno utjecati na zdravlje: iritabilni kolon, bolovi u kostima i mišićima, alergije, fibromijalgije, sindrom kroničnog umora, pretilost, dijabetes, depresija, Chronova bolest, ulcerozni kolitis, autizam...

Postoje mikronutrijenti koji mogu modulirati sastav i aktivnost mikrobioma u crijevima te na taj način pozitivno djelovati na zdravlje osobe. To su prebiotici i probiotici.

                                                               Crijevo ili 2.mozak

 

Naša crijeva sadrže 200 milijuna neurona, što odgovara mozgu psa ili mačke. Ti neuroni razmjenjuju informacije s našim mozgom, poput pravog tajnog razgovora...

Obratimo pozornost na trbuh kako bismo se bolje pobrinuli za glavu

Znali smo da stres utječe na naša crijeva, no danas dolazimo do spoznaje  da crijeva sudjeluju u upravljanju našim emocijama.

Mikrobiom u opasnosti, oprez od depresije!

Studije na depresivnim glodavcima ukazale su na promjene u sastavu mikroflore crijeva u kojoj su neke bakterije bile manje zastupljene (Bacteroidales). Jednaka pojava zamijećena je i kod depresivnih pacijenata.

Uskoro pojava nove terapije- psihobiotici?

Istraživanje provedeno na ljudima pokazalo je vezu između uzimanja probiotika tijekom 30 dana i smanjenje razine stresa. Stoga bi probiotici mogli predstavljati novu i obećavajuću strategiju terapije za borbu protiv stresa i depresije.

Izvor tekstova Echos.