Ljeto bez urogenitalnih infekcija

Napokon dugoočekivani godišnji odmor, sunce, more… Bilo aktivan ili više relaksirajućeg tipa, želimo ga provesti zdravi.

Najljepše doba, ali nažalost vrlo često se dogodi… cistitis.

Oni koji su mu skloni, dobro znaju koliko neugodno zna biti. Procjenjuje se da čak više od 60% žena tijekom života ima neki tip infekcije donjih mokraćnih puteva, što ga čini izuzetno čestom bolesti.

No što je zapravo cistitis?

Slika: Cistitis, Ljeto bez urogenitalnih infekcija

 

Cistitis - što je to?

Cistitis predstavlja upalu mokraćnog mjehura, najčešće uzrokovanu bakterijom Escherichia coli, u čak 80-95% slučajeva.

Pritom pogađa žene u 50x većem postotku negoli muškarce jer žene imaju kraću mokraćnu cijev, pa bakterije iz crijeva lakše i brže naseljavaju vaginu i mokraćnu cijev te dospijevaju u mjehur izazivajući upalu.

Bakterije koje dospiju u mjehur obično se uklanjaju tijekom mokrenja, no ako bakterije ostanu u mjehuru, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije.

 

Slika: E.coli, Ljeto bez urogenitalnih infekcija

 

Simptomi koje pamtimo

Cistitis ćemo brzo prepoznati po nekoliko specifičnih simptoma: povećana potreba za mokrenjem, bol i osjećaj pečenja tijekom mokrenja, neodgodivu potrebu za mokrenjem i promijenjenu boju mokraće, a u rjeđim slučajevima pojavnost krvi u mokraći i povišenu tjelesnu temperaturu.

Cistitisu nisu imuna niti mala djeca, a sklonost ka razvoju bolesti se povećava shodno dobi, odnosno s početkom seksualne aktivnosti i u trudnoći, te se nastavlja povećavati  nakon menopauze s ponavljajućim infekcijama.

 

Slika: Simptomi cistitisa, Ljeto bez urogenitalnih infekcija

 

O kroničnom cistitisu govorimo kada se najmanje 2 epizode pojave tijekom 6 mjeseci, ili 3 i više epizoda tijekom godine. Zadnja istraživanja ukazuju na činjenicu da je 25% žena koje imaju problem s urinarnim infekcijama, sklono ponavljajućim infekcijama (3 i više godišnje), a upravo su kronični cistitisi velika boljka mnogih žena, često bezuspješnog terapijskog učinka.

Razloga tomu je nekoliko.

 

Prepreke u pristupu liječenju

Oprezno s korištenjem antibiotika.

Česta uporaba antibiotika dovela je do pojave rezistentnih, tzv „otpornih“ patogena zbog čega je Europsko udruženje urologa dalo i službene smjernice da se u ovakvim slučajevima sugeriraju drugi načini liječenja, osim antibioticima.

Cilj je spriječiti stvaranje otpornih patogena kako pacijenti ne bi morali koristiti antibiotike kroz duže vrijeme uslijed ponavljajućih infekcija.

 

Slika: Antibiotici, Ljeto bez urogenitalnih infekcija

 

Stvaranje bakterijskog biofilma

Drugi problem čini posebna adaptacija bakterija i njihovo preživljavanje stvaranjem tzv.biofilma, sustava „zaštite“ bakterija na učinke okoliša.

Bakterije u biofilmu mogu biti zaštićene od utjecaja antibiotika bez obzira na njihovu senzitivnost na njega, što pogotovo dolazi do izražaja kod cistitisa, a objašnjava zašto određeni antibiotik nema učinka koji bi trebao imati.

Biofilmovi se formiraju na stijenci mokraćnog mjehura te kontinuirano, u ovisnosti od okoliša,  oslobađaju „slobodne“ bakterije, ponovno izazivajući upalu.

 

Slika: Kronični cistitis, Ljeto bez urogenitalnih infekcija

 

Veliki problem predstavlja i standardizacija proizvoda koji su prisutni na tržištu.

Koji je proizvod zaista učinkovit i na što treba paziti prilikom odabira?

Skupina aktivnih spojeva u američkoj brusnici odgovornih za pozitivan efekt su oligomerni proantocijanidini (PAC), standardizirani BL-DMAC referentnom metodom čime se osigurava točna količina od 45mg koja djeluje terapijski

Postoji još nekoliko metoda određivanja količine oligomernih proantocijanidina (PAC) prisutnih u američkoj brusnici koje izrazito variraju u konačnom rezultatu, odnosno precjenjuju količinu čak do 5 puta.

Danas je kao zlatni standard prihvaćena upravo BL-DMAC metoda.

Pomoć iz prirode- madame brusnica

U terapiji cistitisa kroz povijest su se koristile mnoge biljke, uvidjevši da neke biljke djeluju više ili manje diuretički - praćenjem količine izlučenog urina, s ciljem učestalijeg mokrenja da se smanji broj bakterija u urinu.

Neke biljke također djeluju protuupalno na način da smanjuju simptome upale, smanjuju grčeve i olakšavaju mokrenje, te smanjuju neugodan osjećaj tijekom i nakon mokrenja.

Zasigurno jedna od najpoznatijih je američka brusnica, čije je pozitivno djelovanje u tretmanu infekcija mokraćnog sustava već odavna prepoznato.

 

Slika: Američka brusnica, Ljeto bez urogenitalnih infekcija

 

Najveća korist brusnice je upravo u prevenciji ponavljajućih infekcija, pogotovo s E. coli te primjenjivost i sigurnost primjene u trudnoći i dojenju te kod djece od 3. godine života.

Mehanizam djelovanja PAC je sprečavanje prianjanja  E. coli na sluznicu mokraćnog mjehura, i to pogotovo tip A oligomernih proantocijanidina, odgovornih i za djelovanje na biofilm bakterija.

NoCist, i cistitisa više nema!

Specchiasol NoCist linija predlaže specifičan tretman ovisno o potrebama pacijenta.

 

U akutnoj fazi infekcije kada su simptomi najizraženiji, NoCist intensive je prvi izbor.

 

Kombinacijom američke brusnice standardizirane BL-DMAC metodom i D-manoze sprječava se prianjanje različitih tipova E.coli na stijenku mokraćnog mjehura, dok N-acetil cistein u formulaciji povećava djelovanje aktivnih sastojaka i povećava aktivnost protiv bakterija koje tvore biofilm.

 

U prevenciji cistitisa i kod sprječavanja ponovne infekcije, preporučuje se NoCist prevent. Razlikuje se od formulacije NoCist intensive u odsutnosti D-manoze.

 

Obzirom da je kod problema cistitisa izuzetno važno pridržavati se pravilne higijene urogenitalnog područja, za svakodnevnu njegu koristan je tekući sapun za intimnu njegu NoCist intimo, za cijelu obitelj, u smislu prevencije ali i kod simptoma infekcije.

 

Ovakva svakodnevna njega potiče ravnotežu crijevne i genitalne flore te stvaranje fiziološkog pH praveći nepovoljan ambijent za patogene koji su uključeni u infekcije.

Slika: NoCist linija, Ljeto bez urogenitalnih infekcija

Mantra za ljeto neka bude samo opuštanje, zabava i mir.

Bez cistitisa.

 

 

Tekst napisala: Lovorka Huljev, mag. nutr., fitoaromaterapeut, Ro.Ra. Natura

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra. Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um Tijelo Zdravlje“. Proizvode pronađite na web shopu www.pileje.hr