Kako preskočiti proljetni umor?

Duži i topliji dani donose bolje raspoloženje i osjećaj olakšanja. Proljeće obično znači povratak boravku na otvorenom. Željni sunca i punjenja vlastitih “baterija” znamo i pretjerati u intenzitetu aktivnosti jer možda nismo pripremljeni za njih. Dio manje sretnih proljeće povezuje s alergijama, ubodima kukaca, virozama i ozljedama.

S jačom fizičkom aktivnošću pojačavamo rad i disanje svih naših stanica i trošimo zalihe uskladištene energije. Ideja o mršavljenju i toniziranju je svima nama jako dobra motivacija da pojačamo svoje aktivnosti. S porastom intenziteta fizičkog napora, osim što trošimo energiju, raste i broj slobodnih radikala koji se tako oslobađaju. Naravno, radi se o fiziološkom procesu, ali koji zahtjeva malo kvalitetniji unos antioksidansa. Zato, pojačan fizički napor u proljeće, zahtjeva i adekvatnu pripremu.

Osobito se to odnosi na koenzim Q10. To je vitaminu slična molekula, koju sintetiziramo sami u organelama naših stanica, mitohondrijima, centralnim stanicama u kojima nastaje energija. Koenzim Q10je neizostavan dio elektronskog antioksidativnog lanca koji omogućava disanje stanica i stvaranje molekula ATP-a, koje su izvor energije. Najveći “potrošači” energije su srce, jetra i bubrezi pa u njima i nalazimo najveće količine Q10.Za dodatni rad naših mišića, trebamo i dodatne količine koenzima Q10

95% energije koju troši naš organizam daje nam ATP! Dakle, ako nema dovoljne količine koenzima Q10naše tijelo će se mučiti i biti umorno.

Osim sudjelovanja u staničnom disanju i stvaranju energije , Q10je potentan hvatač slobodnih radikala. To je zato jer ima sposobnost prenijeti dva elektrona za razliku od ostalih antioksidansa koji mogu prenijeti samo jedan.  

 

Q10 zato ima tri redox oblika:

  1. Ubiquinol - potpuno oksidirani oblik

  2. Semiquinon - prijelazni oblik

  3. Ubiquinin - potpuno reducirani oblik 

 

Microbiane Q10Age Protecttvrtke Pileje osigurava unos najnovije generacije koenzima Q10u obliku ubikvinola, reduciranog oblika koenzima Q10 (100 mg po kapsuli) i to je oblik Q10koji ima najbolju bioraspoloživost u organizmu i stanicama.

Zbog ovih svojstava Q10se preporučuje i kao suportivna terapija pacijentima sa sterilitetom kao i kroničnim bolestima, ali i kod pojačanih fizičkih aktivnosti.

Osim Q10za normalan rad svih naših mišića, ali i živčanih sinapsi je potreban i magnezij. On je i prozvan antistresnim mineralom jer štiti moždane stanice i sudjeluje u sintezi serotonina. Iskorišteni magnezij izlučujemo mokraćom pa ga je potrebno nadoknađivati. Grčeve u mišićima ćemo odmah prepoznati kao nedostatak magnezija, ali simptomi su i glavobolja, titranje kapaka, pojačano lupanje srca, osjećaj knedle u grlu, pojačana nervoza pa sve do anksioznosti.

Magnezij unosimo redovito hranom pa ipak istraživanja pokazuju nedostatak magnezija kod svake treće osobe. Količina magnezija u namirnicama ovisi o uzgoju istih, a također moramo imati na umu da se obradom namirnica određeni postotak izgubi. Nadomjestak magnezija je poželjan - osobito uz pojačanu fizičku aktivnost ili u stresnim stanjima. Ipak potrebno je obratiti pažnju na bioraspoloživost u preparatu - jer neki oblici teško ulaze u stanicu, a neki prebrzo izlaze iz nje. Tako, magnezij u obliku aspartata, citrata ili laktata se bolje apsorbira od magnezij-klorida. Ipak, najkvalitetnija je suplementacija magnezija prirodnog porijekla npr. morskog magnezija.

 

Magnezij koji vam predstavlja tvrtka Pilejezove se Formagi udovoljava navedenim parametrimajer sadrži "prirodni" magnezijdobiven iz mrtvog mora (more koje je najbogatije mineralnim solima), što mu osigurava jako dobru podnošljivostFormagse jako dobro iskorištavau crijevima jer sadržiposebno patentiranu molekulu naziva  Hypro-ri®mag, patentirani sastojakmagnezija i aminokiselinakoji osigurava odličnu resorpciju u crijevima. Takođersadrži i elemente koji omogućavaju bolji ulazak magnezija u stanicu i zadržavanje u stanici: vitamin B6 i taurin

 

 

Pa napravite i sami mali test - pozitivan odgovor na bilo koje od ovih pitanja ukazuje na nedostatak magnezija:

Imam grčeve

  Da                             Ne

Titraju mi kapci

  Da                             Ne

Imam trnce u prstima, nogama, a ponekad i oko usana

  Da                             Ne

Imam knedlu u grlu i osjećam pritisak u prsima

  Da                             Ne

Umoran sam , pod stresom  i fizičkim i psihičkim

  Da                             Ne

 

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas na Ro.Ra Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Želim zdravlje by Ro.Ra. Natura“.

 

logo_pileje_i_mikronutricije.jpg