KAKO OJAČATI IMUNITET NAŠE DJECE

Zašto se neka djeca razbolijevaju češće od drugih? Zašto nekoj djeci treba puno više vremena da se oporave? Na što bismo trebali paziti kako bismo što učinkovitije poboljšali imunitet naših najmlađih? Kada je najranije potrebno misliti na zaštitu imuniteta svoga djeteta?

 

Završetkom ljeta vjerojatno će većina nas uvelike promijeniti životne navike.

Počinjemo sve više razmišljati o zdravlju i zaštiti svog imuniteta i imuniteta svoje obitelji.

Naravno, naša djeca uvijek su nam na prvom mjestu i želimo ih što sigurnije pripremiti na predstojeće izazove, te maksimalno ojačati njihove obrambene mehanizme.

 

 

ŠIRENJE VIDIKA (0 god.)

U normalnim uvjetima, trenutak kada žena sazna za trudnoću je velika sreća. Naša svijest je tada podložna velikoj transformaciji jer postajemo brižniji i temeljitijeg smo pristupa.

Svjesni smo velike odgovornosti prema još jednom životu koje započinje svoje sigurno buđenje.

To je spoznaja u kojoj širimo svoje vidike i postaje nam bitan svaki detalj koji bi se mogao odraziti na zdravlje i razvoj našeg djeteta.

Imunitet naših još nerođenih beba gradimo pazeći na zdravu prehranu, boraveći dovoljno na svježem zraku, te pazeći što nanosimo na našu kožu i koliko se krećemo.

Savjet stručnih osoba tada nam postaje od velike važnosti jer postajemo svjesni da imunitet naše djece počinjemo izgrađivati već u maternici.

 

NAŠA PREPORUKA:

1. Lactibiane Immuno

2. Lactibiane Reference

3. Omegabiane DHA 

4. Multibiane 

5. EPS Bazga 

 

 

I ONDA KADA NA SVIJET DONESEM MALU BEBU (0 - 1 god.)

Razdoblje intenzivnog dojenja (od rođenja do 4 mjeseca starosti) u velikoj mjeri utječe na razvoj imunološkog sustava novorođenčadi.

Majčino prvo mlijeko naziva se kolostrum (bogat protutijelima). Dojenje osim što potiče osjećaj bliskosti i smirenosti između majke i djeteta, također pridonosi djetetovom jačem imunitetu i bržem napretku što nam potkrjepljuju i znanstvene tvrdnje.

Pritom ne govorimo da bi se majke trebale osjećati loše ako nisu u mogućnosti dojiti. Prednost današnjeg modernog doba su razne sofisticirane mliječne formule i dodaci prehrani koji uspješno podupiru djetetovo zdravlje i razvoj.

Početak odvajanja djeteta od majke često je vrlo stresno za dijete posebice ako još nije napunilo godinu dana. Tada nam započinje jedna vrlo zahtjevna zadaća.

Kako zaštiti imunitet malog slabašnog organizma?

Kako ga tako malenog obraniti od različitih patogena?

Djetetu je u to vrijeme vrlo važno imati red i konstantu. Potrebno mu je dosta pažnje i sna, te kvalitetni i pomno odabrani obroci. Uvođenje probiotika može biti od velike važnosti za očuvanje imuniteta ili smanjivanju tegoba povezanih s grčevima u crijevima.

 

NAŠA PREPORUKA:

1. Lactibiane Enfant kapi 

 

 

OTVORIMO SVOJE PROSTORE (1 - 3 god.)

Sigurno bi vam moglo biti barem malo čudno, ali i vrlo logično zašto su skandinavska djeca podložna manjim recidivima infekcija. Često pregrijani prostori budu prava zamka u kojoj želimo stvoriti najsigurniji i najugodniji moment za svoje dijete.

Jedna od prvih mjera prevencije svih respiratornih infekcija je boravak djece na svježem zraku koja uključuje pojačanu drenažu nazalnih fluida i pojačanu izmjenu tvari preko pluća. Tako dijete na prirodan način jača svoj respiratorni sustav koji je također usko povezan sa svim ostalim eliminacijskim procesima.

 

 

Kada se stečeni imunitet od majke “potroši” (obično oko osmog do desetog mjeseca života) borba za održati se zdravim kroz duže razdoblje biva pravi izazov i veliki fokus naših brižnih mama.

Ako ipak dođe do infekcija, djetetu je najpotrebnije spriječiti razvoj danjih mogućih komplikacija.

Kod virusnih infekcija jasno nam je da upotreba antibiotika često uzrokuje više štete nego koristi i tada je najbolji mogući izbor pristupiti terapiji s određenim prirodnim djelatnim tvarima.

 

NAŠA PREPORUKA:

1. Specchiasol Immunepid

2. Babybiane Imedia 

3. EPS Crni ribiz / EPS Bazga

4. EPS Crni ribiz / EPS Trputac

 

ZAČARANI VRTULJAK (3 - 6 god.)

Odlaskom djeteta u vrtić, roditelji često nailaze na razdoblja ponavljajućih infekcija.

Takvu situaciju često doživljavaju poput začaranog kruga iz kojeg se ne vidi kraj. Infekcije se često ponavljaju, a stabilna zdrava razdoblja kao da bivaju prekratka.

Kad se svemu tome dodaju i ostale životne brige i obaveze, roditelji se osjećaju gotovo nemoćno i potrebna im je pomoć kroz dodatke prehrani primjerene za djecu predškolske dobi.

Tada je potrebno prepoznati kvalitetu i efikasnost. Velika prednost daje se proizvodima bez umjetnih boja, konzervansa, jednostavnih šećera i aroma.

Posebnu pažnju trebamo pridodati djeci koja uz česte respiratorne infekcije imaju i povezane alergije i autoimune bolesti. U tom slučaju trebali bi biti pažljivi u službi jačanja imuniteta.

U tom slučaju bilo bi dobro znati kako uravnotežiti Th1/Th2 imunosne odgovore.

Potrebno je zakočiti Th2 koji je odgovoran za neprimjerene reakcije imuniteta ili pak potražiti savjet stručnog zdravstvenog djelatnika.

Zanimljivo je da neke infekcije možemo tretirati ili prevenirati u dva smjera: lokalno i sistemski.

Imunobiotici su jedan od najzanimljivijih i najpraktičnijih načina zaštite i utjecaja na imunitet primjerenih za djecu već od šeste godine. Vrlo su sigurni i blagotvorni. Njihovo djelovanje započinje već na mjestu ulaska patogena (oralna sluznica) gdje potom nastavljaju svoj djelovanje sve do crijeva gdje potiču Th1 i Th2 imunosni odgovor. Primjenjujemo ga i za oralne i crijevne disbioze kao i za očuvanje imuniteta.

 

NAŠA PREPORUKA:

1. Specchiasol žele bomboni

2. EPS Crni ribiz /EPS Sladić

3. EPS Crni ribiz/ EPS Trputac 

4. Specchiasol Immunepid

 

 

 

KAD U ŠKOLU POĐEM (6 - 12 god.)

Početkom škole javljaju se prvi mali stresovi i odgovornosti djeteta.

Djeca često imaju velik želju da se usklade sa svim željama i očekivanjima od roditelja.

Takvi “veliki” dječji ciljevi (pogotovo ako su nametnuti) često ostavljaju traga i na imunitet.

Potrebe tijela za ubrzanim rastom i razvojem također mogu crpiti velike količine energije te nutritivne zalihe njihovih mlađahnih tjelašaca. U takvim slučajevima poželjno se okrenuti multivitaminskom dodatku ili dodatku bogatom matičnom mliječi.

 

 

Ako dijete zbog stresa pati od zatvora poželjno ga je rješavati točno određenim probioticima koji imaju dvostruko djelovanje i na probavu i na imunitet.

Sjetimo se biljaka i biljnih ekstrakata koji imaju svoju specifičnu priču za određene tegobe i potrebe.

Između svega, dopustimo svojoj dječici da u danu imaju vremena kada su samo djeca i kada se zabavljaju. Bitno je postaviti granice i definirati autoritete, ali svakom biću je potrebno i svoje osobno vrijeme koje će ispuniti svojom maštom, igrom i ljubavlju.

Ne brinite se, sigurno će biti pametnija od nas.

 

NAŠA PREPORUKA:

1. Specchiasol Influepid

2. Phytostandard Čempres/Astragalus

3. D3 Biane

4. Lactibiane Reference

5. Omegabiane 3-6-9

6. Lactibiane Immuno

 

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra. Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um.Tijelo.Zdravlje ”.

Proizvode možete pronaći na našem web shopu www.pileje.hr

Tekst napisala: Ivana Čokljat, stručni suradnik Ro.Ra.Natura