Gastritis kao najčešća upala probavnog sustava

Koji su najčešći uzroci upale želučane sluznice?

Kako poboljšati funkciju probave u želucu?

Kako prevenirati gastritis kao najučestaliji upalni proces u želucu?

 

ŽELUČANA SLUZNICA KAO ŠTIT

Gastritisu se pripisuju simptomi težine u želucu, mučnina, refluks praćen podrigivanjem ili vraćanjem hrane s kiselim sadržajem.

Razlikujemo akutni i kronični gastritis. Ozbiljnost simptoma primjećujemo ovisno o uzroku nastanka kao i vremenu u kojem se pojavljuju ili se vraćaju.

Simptome koji su nalik gastritisu možemo uočiti i kod nekih drugih autoimunih bolesti, primjerice alergija te funkcionalnih poremećaja poput dispepsije ili sindroma iritabilnog kolona. Ako je pak sluznica nadražena vanjskim iritansima, bez znakova upalnih procesa, tada govorimo o gastropatiji.

Kronični gastritis može prethoditi i mnogo ozbiljnijim tegobama poput čira na želucu ili zloćudnim promjenama na razini sluznice.

Neovisno o uzroku, liječenje gastritisa prirodnim putem započinjemo slatkim korijenom ili sladićem. Terapija se dalje može individualno prilagođavati u dozama ili nadopunom drugim sinergijskim ekstraktima biljaka. Zbog izrazito protuupalnog djelovanja na lokalno područje sluznice želuca, kao alternativa sladiću može poslužiti i Phytostandard kurkuma.

 

 

DISPEPSIJA U PRATNJI GASTRITISA

Starenjem se proizvodnja enzima i želučanih sokova smanjuje.

Proces otežane probave hrane može dovesti do osjećaja težine u želucu, nadutosti i bolova u trbuhu. Ukoliko imamo dojam da nam hrana “stoji” u želucu, na raspolaganju nam stoji poznata biljka probave - ekstrakt đumbira koji izvrsno djeluje i na peristaltiku crijeva.

Smanjena funkcija žuči i izlučivanje želučanih sokova, česti su krivci neprobavljanja hrane u želucu koje nam stvara osjećaj umora i težine nakon obroka. U ovom slučaju pristupit ćemo Phytostandardu Artičoka/Crna rotkva.

 

 

MOŽEMO LI STRES DEFINIRATI KAO REZULTAT NAŠIH NEPROBAVLJENIH EMOCIJA?

Često se dogodi da razumom ne možemo tako lako utjecati na naše emocije.

Ponekad ih čak niti ne stignemo prepoznati pa ostaju zarobljene i “neprobavljene” upravo tamo gdje smo najosjetljiviji.

Takav sustavni proces nazivamo stresom. Prvobitni pristup stresu je primjena ekstrakata Rodiole i Šafrana u proizvodu Melioran , koji će nam pomoći da se lakše adaptiramo na vanjske uznemirujuće faktore, smanjujući osjećaj tjeskobe i deprimiranosti.

Kombinaciju Phytostandarda sladića i pasiflore možemo individualizirati kod gastritisa uzrokovanog tjeskobom i grčenjem crijeva, dok sladić i matičnjak dajemo kod napetosti i nervoze lokaliziranih u području želuca - vrlo čestih uzročnika gastritisa.

 

 

INFEKTIVNI ČIMBENICI GASTRITISA

Uzročnici upala želučane sluznice mogu biti i razni patogeni.

Najčešća infekcija želučane sluznice je bakterijom H.pylori. Postoji nekoliko metoda kojima potvrđujemo prisutnost spomenute infekcije. Jedan od najjednostavnijih načina je analiza sastava izdisajnog zraka (izdisajni test).

Ako je prisutnost infekcije potvrđena, potrebno ju je što prije liječiti budući da ozbiljnija oštećenja sluznice vode i do ozbiljnijih tegoba te posljedica. Fitoterapijski pristup obuhvaća protuupalne biljke i antibakterijska eterična ulja.

 

 

DISCIPLINA ŽIVOTA JE NAJBOLJA PREVENCIJA, ALI I LIJEK

Kada govorimo o zdravom načinu života, najčešće pomišljamo na hranu koju unosimo u svoj probavni sustav. U borbi protiv gastritisa važno je kada i na koji način hranu konzumiramo tijekom dnevnog unosa.

Idealno bi bilo izbjegavati prevruća i prehladna jela. Obroci bi trebali biti manji, češći, lako probavljivi te uravnoteženi (bez prisustva zasićenih masnih kiselina, šećera, umjetnih sladila, ljutih začina, pretjeranih količina mliječnih proizvoda).

Umjerena tjelesna aktivnost i pozitivan stav trebali bi uvijek biti u službi zdravlja.

 

 

Napisala: Ivana Čokljat, stručni suradnik, Ro.Ra. Natura d.o.o.

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra.Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr, na našoj FB stranici Um.Tijelo.Zdravlje ili Instagram stranici um.tijelo.zdravlje.