Oprez! Vaginalna disbioza!

U posljednjih nekoliko desetljeća, patogene bakterije kao uzročnici zaraznih bolesti smatrale su se našim neprijateljima. Borimo se kako bi ih uništili i iskorijenili.

Danas smo ušli u novu eru u kojoj gledamo s oprezom na sve bakterije i njihov utjecaj na naše zdravlje.

Ljudski organizam sadrži 90% bakterija koje su organizirane u zajednice koje nazivamo mikrobiomi.

Mikrobiom u crijevima jest izuzetno bitan jer se sumnja da njegov disbalans sudjeluje u razvitku  mnogih nezaraznih kroničnih stanja i bolesti, pretilosti, depresije, autizma, alergija te sasvim sigurno najviše  bolesti povezanih s probavnim sustavom.

Danas se istraživanja bave i mikrobiomom drugih organskih sustava, vaginalnom, kožnom, oralnom ..., te smo suočeni s činjenicom-dokazom: zbog česte zlouporabe antibiotika, krajnje je vrijeme da zaštitimo svoj mikrobiom koji je jamstvo dobrog zdravlja.

Stoga, modulacija našeg crijevnog mikrobioma postat će glavni i osnovni alat prevencije zdravlja.

Ovaj primjerak Echos 54, „Mikrobiota, prijatelji za cijeli život!“ , dizajniran je kako bi vam pomogli bolje razumjeti i cijeniti nevjerojatan svijet bakterija te posvetiti posebnu pažnju istima.

Tko si ti?

  • Normalni vaginalni ekosustav sastavljen je primarno od laktobacila koji tvore Doderlein floru, te anaerobnih bakterija.
  • Prirodni rezervoar vaginalnih laktobacila je rektum. Oni migriraju kroz prirodne kanale te prijanjaju i i koloniziraju vaginalnu sluznicu.

Gdje si ti?

Vaginalna flora je pod hormonalnim utjecajem estrogena. 

  • Vaginalnu floru mlade djevojke čine izvorne bakterije kožne i fekalne flore (kolibacili, stafilokoki…).
  • U pubertetu se povećava koncentracija estrogena, a vagina se progresivno kolonizira florom koja je karakteristična za odrasle žene (laktobacili…).
  • U menopauzi, nedostatak estrogena smanjuje broj laktobacila, a povećava broj bakterija fekalnog i kožnog porijekla. To je ključan razlog za razvoj urogenitalnih infekcija žena u menopauzi.

Što radiš?

Ovi laktobacili imaju zaštitnu ulogu na vaginalnu sluznicu. Prijanjaju na vaginalne stanice i tvore biofilm koji služi kao barijera koja sprečava rast i razvitak patogenih bakterija.

OPREZ: DISBIOZA!

Mnogi faktori mogu utjecati na neravnotežu u vaginalnoj flori te na taj način uzrokovati pojavu bakterijske vaginoze, mikoze i infekcije urinarnog trakta:

  • Uzimanje antibiotika, antifungalnih sredstava
  • Korištenje prezervativa, tampona, spermicida i pretjerana intimna higijena
  • Hormonalni disbalans (menopauza, trudnoća...)
  • Konstipacija (zatvor)

SOS probiotici: djelotvorno rješenje 

Učinkovitost probiotika odsada je priznata u prevenciji infekcija uro-genitalnog sustava te u smanjenom broja recidiva. Oralna ili vaginalna primjena probiotika, pokazala se učinkovitom kod kolonizacije vaginalne sluznice.

Izvor tekstova Echos.