Patogene bakterije kao uzročnici zaraznih bolesti smatrale su se našim neprijateljima. Borimo se kako bi ih uništili i iskorijenili.

Danas smo ušli u novu eru u kojoj gledamo s oprezom na sve bakterije i njihov utjecaj na naše zdravlje.

Ljudski organizam sadrži 90% bakterija koje su organizirane u zajednice koje nazivamo mikrobiomi.

Mikrobiom u crijevima jest izuzetno bitan jer se sumnja da njegov disbalans sudjeluje u razvitku  mnogih nezaraznih kroničnih stanja i bolesti, pretilosti, depresije, autizma, alergija te sasvim sigurno najviše  bolesti povezanih s probavnim sustavom.

Danas se istraživanja bave i mikrobiomom drugih organskih sustava, vaginalnom, kožnom, oralnom …, te smo suočeni s činjenicom-dokazom: zbog česte zlouporabe antibiotika, krajnje je vrijeme da zaštitimo svoj mikrobiom koji je jamstvo dobrog zdravlja.

Stoga, modulacija našeg crijevnog mikrobioma postat će glavni i osnovni alat prevencije zdravlja.

Ovaj primjerak Echos 54, „Mikrobiota, prijatelji za cijeli život!“ , dizajniran je kako bi vam pomogli bolje razumjeti i cijeniti nevjerojatan svijet bakterija te posvetiti posebnu pažnju istima.

KARIJESKARIJES 2

 

Tko si ti?

  • Mikrobiom u usnoj šupljini domaćin je 700 različitih bakterijskih vrsta, virusa, gljivica i protozoa…
  • Sastav varira ovisno o primjenjenoj oralnoj higijeni, kvaliteti i kvantiteti sline, nutritivnom unosu i dobi pojedinca.

Gdje si ti?

Mikrobiom usne šupljine ne formira se u majčinom trbuhu, već se progresivno razvija kontaktom djeteta s okolišem. Sastav mikrobioma ovisi o načinu poroda (prirodan način/carski rez) te o načinu prehrane (dojenje/mliječna formula).

DIJETE I KARIJES

Imprimer

Bolje spriječiti nego liječiti: počinje u ustima!

Uzimanje probiotika predmet je zanimanja mnogih studija:

  • U prevenciji karijesa: redovito uzimanje probiotika omogućava smanjenje broja kariogenih streptokoka u slini
  • U prevenciji parodontnih bolesti: različiti sojevi vrste Lactobacillus mogu inhibirati rast glavnih bakterija uzročnika parodontnih bolesti.

 

Izvor tekstova Echos.