U posljednjih nekoliko desetljeća, patogene bakterije kao uzročnici zaraznih bolesti smatrale su se našim neprijateljima. Borimo se kako bi ih uništili i iskorijenili.

Danas smo ušli u novu eru u kojoj gledamo s oprezom na sve bakterije i njihov utjecaj na naše zdravlje.

Ljudski organizam sadrži 90% bakterija koje su organizirane u zajednice koje nazivamo mikrobiomi.

Mikrobiom u crijevima jest izuzetno bitan jer se sumnja da njegov disbalans sudjeluje u razvitku  mnogih nezaraznih kroničnih stanja i bolesti, pretilosti, depresije, autizma, alergija te sasvim sigurno najviše  bolesti povezanih s probavnim sustavom.

Danas se istraživanja bave i mikrobiomom drugih organskih sustava, vaginalnom, kožnom, oralnom …, te smo suočeni s činjenicom-dokazom: zbog česte zlouporabe antibiotika, krajnje je vrijeme da zaštitimo svoj mikrobiom koji je jamstvo dobrog zdravlja.

Stoga, modulacija našeg crijevnog mikrobioma postat će glavni i osnovni alat prevencije zdravlja.

Ovaj primjerak Echos 54, „Mikrobiota, prijatelji za cijeli život!“ , dizajniran je kako bi vam pomogli bolje razumjeti i cijeniti nevjerojatan svijet bakterija te posvetiti posebnu pažnju istima.

Mikrobiom na koži (Echos)

Tko si ti?

Mikrobiom na koži jest 3.po važnosti, odmah nakon mikrobioma u usnoj šupljini i mikrobioma u crijevima, s  106 bakterija na cm2 , uključujući 500 različitih vrsta (bakterije, gljivice, virusi…).

Što radiš?

Sudjeluje u funkciji barijere kože, na način da ju štiti od nepovoljnih vanjskih utjecaja .Imprimer

Ona je u neprestanom doticaju sa egzogenim okolišnim čimbenicima koji mogu narušiti njenu ravnotežu (pretjerano korištenje antibiotika, antiseptika, alkalnih sapuna).

Neke studije ukazuju na povezanost disbioze u crijevima i disbioze na koži sa upalnim kožnim bolestima kao npr. akne, psorijaza i atopijski dermatitis.

Neke studije ukazuju na smanjenje simptoma atopijskog dermatitisa u novorođenčadi nakon suplementacije  prebioticima i probioticima.

Znanstvene studije koje se bave mikrobiomom kože vrlo su recentne i u daljnjem su razvoju.

 

Izvor tekstova Echos.